Segített a Titkos Egyetem az SZFE hallgatóinak

Posted by

(Tudósítónktól)
Szarka ezredes pénteken ultimátumot adott az egyetemfoglalóknak. A mai nap 18 órát kapták határidőnek arra, hogy távozzanak a Színművészeti Egyetem Vas utcai épületéből.
Nem sokkal ezután a Titkos Egyetem nevű csoport, amely az ország több egyetemén tanuló, SZFE-vel szolidarító hallgatókat tömörít, este fél hatra minden, SZFÉ-sekkel szimpatizálót a Vas utcai egyetemépület elé hívott, hogy együtt álljanak ki az egyetemfoglalók mellett. több ezer ember gyűlt össze 20 percel a százezredes által adott határidő előtt a Vas utcában az egyetemfoglaló diákok védelmében

“Veletek vagyunk! Veletek vagyunk” – skandálta az egyre nagyobbra duzzadó tömeg ma este hat órakor, amikorra is az egyetemfoglaló fiatalok sajtótájékoztatót tartottak:“Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem kiürítéséről szóló utasítást elutasítjuk”

– jelentették be a hallgatók.

A hallgatók nem engednek a zsarolásnak és a nyomásnak. Az SZFE egyetemfoglalói bejelentették, hogy nem csak megvédték az egyetemet a kiüritéstől, hanem visszafoglalták a tegnap tölúk elzárt Ódry-szinpadot!

Radnai György írta a Vas utcából

Ott voltunk: fiatal egyetemisták, középkorú érdeklődők, idősebb támogatók, nők és férfiak, akik egyetértenek a hallgatókkal. Énekeltünk, tapsoltunk, fölnyújtottuk a szétnyitott tenyerünket. Nem fáztunk. Ja: nem kötöttünk el tankot, nem gyújtottunk föl autót, nem szedtük föl a Kossuth Lajos utca köveit. De erősek voltunk!Amikor kell: mindig ott leszünk!

Most azért kellett odamennünk, mert az ezredes – a hatalomból elkezdte(??!) a „gesztus-gyakorlás” politikáját – haza akarta küldeni a hallgatókat beszélgetni a szüleikkel. Mert szerinte a hallgatóknak ki kellene kerülniük „ebből a pszichotikus állapotból”, amiben vannak. Az ezredes azt gondolta, ehhez is ért. Akik ott voltunk, nem így gondoltuk.

Közben beszélgettünk: mi lesz ezután, mi fognak a hatalom bástyái mögül kezdeményezni, vajon eljutnak-e valamikor annak a fölismeréséhez, hogy mégis tárgyalni kell a hallgatók kezdeményezéséről, vajon az Alkotmánybíróság mikor és mit fog dönteni? Mert ez az egyetem-foglalás már másról is szól: ez már a korlátlan hatalomgyakorlás elleni tiltakozás, az egyén kultúrához, világnézethez, valláshoz, szabad élethez való jogáról is. Amik a NER-ben eltűntek.

Ez nemcsak az ezredesről, Vidnyánszkyról; nemcsak arról szól, hogy mit oktassanak az SZFE-n. Ez már arról is szól, hogy ne lehessen tovább büntetlenül hazudni, hogy nálunk a legjobb, nálunk minden rendben van, mert kevesebben halnak meg, mint Németországban; hogy lehessen szabadon mesét olvasni, értelmezni; hogy nem baj, ha a bőröd színe egy kicsit sötétebb, mint a padtársadé; hogy nyugodtan gondolkodj a világról és az se baj, ha másképp látod…

De ezt úgyis tudják az egyetemisták, a színészek, már tudják az orvosok, az ápolók és a pedagógusok is.És tudod te is, barátom.Hát legközelebb gyere, köztünk a helyed…