Kinek csinál pártot Pálinkás József?

Posted by

Kereszty András
> Szóval Pálinkás József, atomfizikus, az Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az első Orbán-kormány oktatási minisztere pártot alapított. .Az Új Világ Néppárt csütörtökön mutatkozott be. Mi ez a formáció? A Magyar Hangnak azt mondta: morgolódó jobboldaliak pártja is, a középen állóké, sőt akár a baloldaliaké is. Hiszen az olyan baloldalinak mondott érték például, mint a szolidaritás tulajdonképpen egy alapvető keresztény-konzervatív érték. Lényegi például az Újszövetségben szereplő, a munkások bérének a kifizetéséről szóló tanítás.

Ez szépen hangzik, csak éppen minek egy ilyen párt? Egy atomfizikus nyilván a realitások embere. Valószíűleg ő és munkatársai alaposan tanulmányozták a magyarországi politikai spektrumról szóló tanulmányokat. Mindenesetre szeretném a figyelmébe ajánlani a 21 Kutatóközpont múlt pénteken (a pártalakítás előtt nem egészen egy héttel korábban) nyilvánosságra hozott felmérését. Ebből kiderül, hogy miért nyer sorozatban a Fidesz.

Az intézet egy több mint tízezres – még a járvány előtti – közvélemény-kutatási adatbázis alapján kialakított egy indikátort, amely iskolai végzettség, beosztás, lakóhely, etnikai hovatartozás, jövedelem és az internet-hozzáférés alapján rangsorolja a társadalmat. Majd arra jutott: a magyar társadalom felső tizede döntően ellenzéki, lefelé haladva viszont folyamatosan csökken az ellenzék, és nő a kormány támogatottsága, a legkiszolgáltatottabbak között pedig kiemelkedő a Fidesz népszerűsége. Az alacsony végzettségű és jövedelmű választók, a fizikai munkások, a falvakban élők, a romák, és az internet-hozzáféréssel nem rendelkezők is az átlagnál számottevően nagyobb arányban kormánypártiak.

A tanulmány 14 kategóriára bontotta – iskolai végzettség, jövedelem,társadalmi helyzet alapján – a társadalmat. A felső harmadban esélye sincs a Fidesznek. Az alsó kétharmadban esélye sincs az ellenzéknek. A Fidesz a vidéki, alacsony jövedelmű, közmunkás, kiszolgáltatott népesség pártja. És ilyen már van az ellenzékben is.. A „megszelídített” Jobbik. Ami azért, láthatjuk Bíró esetét Borsodban, nem egyszerű dolog.

Ha szükség volna egy új ellenzéki pártra, akkor annak ezt a népréteget, különösen az itt lévő nem-választó, nem elkötelezett embereket kellene megszólítania. Egy új Parasztpártra, vagy egy új Vidék pártra lenne szükség. Nem egy új értelmiségi alakulatra. Még akkor sem, ha Pálinkás József formációja részt venne (legalábbis így igéri) az ellenzéki összefogásban. Sőt szívesen lenne miniszterelnök is. Ami az egészet gyanussá teszi az, hogy a jelek szerint felkészül Szili Katalin új baloldali pártja. Orbán megijedt. Szaporodnak a pártok.