Judapest és neokohn

Posted by

Zentai Péter
 > Megkésetten figyeltem fel, hogy nácinak neveznek egy jobbikost, Bíró Lászlót, mert valamikor Judapestnek nevezte Budapestet. . A pesti Wesselényi utcában egy zsidók által birtokolt bolt neve Judapest,. Zsidó dolgokat árul, jelezvén, hogy ez a város, annak némely pesti kerülete, alapkarakterét tekintve zsidó. Van a környéken gettógulyásnak vagy maceszhuszárnak nevezett vendéglő is. Ez nem sértő, ugye? Miért is nem? Csak.

Ha egy nem zsidó közember neokohn-nak nevezne egy média kiadványt, amely zsidókkal foglalkozik, akkor az illető megkapná a náci jelzőt, de ha nem keresztény az illető? Akkor az más, az nem sértő, hanem vicces. Miért is? . .

A Judapest név Karl Leugertől,, Bécs eddigi legnépszerűbb, legnagyobb elismerésnek örvendő polgármesterétől származik. A “vörös”, újabban, “voros-zöld” Bécs egyik fő utvonala ma is büszkén viseli a Karl Lueger nevet. Luegert senki sem nevezte utólagosan sem nácinak, jóllehet tényleg nem kedvelte általában a zsidóságot. De azért “voltak zsidó barátai”- szép számmal. . .A Judapest névvel és a hasonlókkal való “tréfás” játszadozás mi nálunk az utóbbi húsz-harminc évben vált általánossá, leginkább a magyar főváros nosztalgikus szellemi, kulturális megújulását hirdetők körében, inkább liberális gondolkodású, nem csekély számban zsidó származású pesti polgárok körében. Az említettek egyike sem kapott a fejére, mert Judapestnek nevezte Pestet.

Ők miért nem, Bíró meg miért igen? Mellesleg New York-nak is van hasonló “beceneve”: Himey-town (biboldó város). Ezt sokan sértőnek, antiszemitának tartják. Az amerikai politikai korrektségbe nem fér bele e “becézés”. Magnófelvételek tanúsága szerint a jelenlegi amerikai elnök nem egyszer használta a szó összetételt a nyolcvanas-kilencvenes években. Bocsánatot azonban sosem kért ezért, megannyi jelenlegi zsidó híve szóba sem meri hozni nála.

Nálunk viszont néhány hét leforgása alatt hatszor kért bocsánatot nyilvánosan az a bizonyos magyar képviselő-jelölt. Ilyenre a magyar politikai életben csak a jobbikosok képesek. Senki más. . Valójában immár rég nem a Jobbiknak, hanem azoknak kellene nálunk bocsánatot kérniük, akik orbitálisan álszentek mind baloldalon, mind jobboldalon, mind “hivatásos” politikai zsidó oldalon – zsidó ügyekben,. Különösen azok, akik huzamos ideje uszító, plakatírozott – ha valamire alkalmazható, akkor ide igenis: “náci” – kampányt folytatnak egy 90 éves magyar-amerikai polgár ellen. Ha ez az illető nem lenne zsidó származású, akkor széles e hazában, a lakosság nagy része azt se tudná, hogy ki a f. az a Soros György.