Melegség tabu

Posted by

Batka Zoltán
>Szerintem nagyon jól tette Márki-Zay, hogy megtörte a Fidesz körüli melegség-tabut. Éppen itt volt az ideje, a kormánypárt ugyanis a gazdasági válság erősödésével éppen most fordulna rá egy orosz-típusú melegellenes kampányra. Nem árt a néppel tudatosítani: a tisztelt Fidesz mint oly sok másban ebben is végtelenségig képmutató és hazug.

Őszintén szólva nem igazán értem a kollégák egy részének a reakcióit. (Pontosabban értem, csak szerintem marhaság). Részletesebben: ha egy francia oknyomozó újságíró egy egész könyvet ír arról, hogy a homofób Vatikáni főpapok nagy része meleg és ez gond nélkül átmegy a magyar nyilvánosságon (a 444.hu interjút közöl az íróval). Ahogy azzal sincsen baj, ha szélsőjobbos, homofób politikusról, egyházfiról kiderül, hogy meleg. Jörg Haider estetében pl. halála után, ami PC huszár szemszögből akár kegyeletsértő is lehetne, ám mégis, simán megjelentek az erről szóló cikkek és igen is sokat hozzáadtak a velük kapcsolatos közéleti lépések megértéséhez. Akkor ugyan már miért lenne “vállalhatatlan”, ha Márki Zay Péter kijelenti a Fidesz kapcsán?

Márki-Zay nem a melegek ellen uszított, nem konkrét személyeket coming outoltatott, hanem jelezte, hogy szerinte a kormánypárt egy elképesztően őszintétlen, képmutató bagázs, akik kifelé adják a nagy keresztényt, közben finoman szólva máshogy élnek odahaza. (Erről amúgy Karácsony Gergely is beszélt, amikor jelezte, hogy a fideszes városvezetők egy jó része is pont ugyanolyan kicsapongó életet él, mint Borkai. Az sem volt PC.) Miközben a Fideszesek pont azért, hogy elrejtsék saját züllöttségüket, mások jogait próbálják időről-időre korlátozni. Pontosan a Fidesz az, amely a nagy PC tabudöntögető szókimondás ürügyén nyakra főre felcéduláz mindenki mást mindennel. Speciel szemrebbenés nélkül lebuziztak bárkit, akit csak tudtak (pl. Vona Gábor) Erre most sziszegnek, mivel valaki nem volt PC velük kapcsolatban és kimondta, azt amiről eddig is sok pletyka terjengett, miszerint a kormánypártban jó pár meleg akad.

A különbség az, hogy amikor a Fidesz buzizik, akkor azt a sajtó jó része fennkölt távolságtartással kezeli, legalábbis nem emlékszem, hogy az ATV “vállalhatatlannak” minősített volna címben pl. Orbán kiszólását a “férfiak szoknyája mögé bújó” Vona Gáborról, ,míg Márki-Zaytól és mástól elvárják, hogy über PC legyenek. A fő kérdés azonban ez: mi a fontosabb? Hogy betartsunk valamiféle normákat, miszerint nem beszélünk arról, hogy hol, ki a meleg, közben bárgyú mód, tapintatosan végignézzük, hogy egy magát keresztény konzervatívnak mondó közösség az erkölcs bajnokaként páváskodjon, porba taposva, pokollá téve mások életét, kötelezzenek másokat is arra, hogy pont ugyanolyan álszentek legyenek, mint ők. Vagy az, hogy ne kelljen álszentnek lenni.

Hogy ne kelljen valamiféle magunkra erőltetett szemellenzővel elfogadni a Fidesz hazugságbuborékját arról, hogy náluk bezzeg mindenki kőhetero (és mellesleg senki se lop és a többi ilyen kamu) és hagyni, hogy az országnyivá fújódjon ez a buborék. Hiszen régóta van Pride, ami egyfelől éppen arról szól, hogy az emberek igenis nyugodtan felvállalhassák a másságukat, hogy az ne legyen önmagában valamiféle közéleti botrány, egyáltalán még csak téma se, ha valaki pl. meleg. Ennek bizony az is a része, hogy nyugodtan ki lehessen jelenteni, hogy a Fideszben is sok a meleg. Hogy az ne legyen valamiféle hiperszenzitív tabutéma. A Fidesz pontosan ez ellen küzd, azt akarja, hogy a melegség valami rejtett, félelmetes, szégyellnivaló dolog legyen. Pontosan a melegség elfogadását, mondhatni “hétköznapiasodását” hozhatná, ha a kormánypárt nagyjai közül akit érint, felvállalnák a melegségüket. Akkor mindenki láthatná, hogy nincs itt semmi különös, egy konzervatív, netán kőkeresztény is pontosan úgy szeretheti a fiúkat mint egy liberális vagy baloldali, attól még nem lesz sem jobb, sem rosszabb, sem nemzetietlenebb vagy hazaárulóbb.

Az egészből csak az nem világos, Márki-Zay Péter honnan tudja, hogy éppen a kormánypártban a legtöbb a meleg.

Címkép: A Pride