Jönnek a véres napok?

Posted by

Bárász Péter
(Breszt)
>

A szadizmus két hónapra hagyott alább. Emlékeztetőül:

Vasárnap, augusztus 9. volt a „választás” utolsó napja (már öt nappal előtte kényszerítettek mindenkit, akit csak lehet, hogy „szavazzon” előre – hisz ezeket éjjel a létező legegyszerűbben lehet lecserélni olyanra, amilyen kell). Vasárnap késő este kezdődtek a tömegtüntetések… és evvel az oszlatások, könnygáz, vízágyú, fény- és füstgránátok, gumilövedékek, valamint az őrizetbe vételek az erőszak és a kínvallatás minden formájával.Ez a sok vért és legalább tíz halálos áldozatot követelő praktika aug. 11-ig tartott.

Hivatalosan 5 áldozatot ismernek el: volt, aki jóval később halt bele sérüléseibe és többen voltak, akiket nem a tüntetések színhelyén találtak meg, hanem néhány nappal később, az erdőben felakasztva vagy a mocsárba fulladva. Nem tisztem a nyomozás, nem is értek hozzá, de talán egyszer mi is megtudunk sok mindent.

Augusztus 12-től igazából nem változott semmi, a tüntetések/felvonulások továbbra is békések maradtak, az erőszak sem szűnt meg, de láthatóan kevésbé kegyetlenné vált. (Amit a hozzá nem értők, illetve azok, akik szeretnek ilyenkor elfordulni – nem kevesen vannak ilyenek pl. az EU-ban -, rendkívül pozitív fejleménynek ítéltek meg. Közben sokszáz ember volt egyszerre börtönben/fogdában, többezret ítéltek kemény pénzbüntetésre.)

Ez így ment lényegileg változatlanul (regényt azért lehetne írni róla), sok kreatív ötlettel tarkítva a „választási eredményeket” el nem fogadók részéről és néhány érdekességgel – a túloldalról. Utóbbiak közül emlékeztetnék Lukasenka titokban megtartott „beiktatására”, ami rengeteg mindenben volt illegális, pl. abban, hogy a törvény által előírt résztvevőknek egy jelentős része nem volt ott (parlamenti képviselők, legfelsőbb bíróság stb. tagjai… nem hívták őket, vagy nem értek oda – érdektelen). Én akkor azt írtam, hogy ez egyértelmű beismerés volt Lu részéről, hogy nem bír az utcával.

Azt se feledjük, hogy másfél hónappal ezelőtt Lengyelországból nem engedték haza Belarusz katolikus érsekét (Kandruszevicsnek hívják, nem Mindszentynek), mondván, hogy a belarusz BM által kiállított útlevele hamis. Azóta már volt más ok is, nem is egy – a lényeg, hogy eddig nem térhetett vissza. Szombaton, október 10-én „látogatóba” ment Lu… a börtönbe. Maga köré ültetett tíz politikai foglyot (egyiknek sem volt még tárgyalása) és négy és fél óráig „tárgyalt” velük… állítólag az aktuális alkotmánymódosításokról. Részteleket nem lehet tudni, én sem voltam ott 🙂, nem is kommentálom. Két résztvevőt utána szabadlábra helyeztek – nekik nem lesz könnyű tisztára mosni magukat, ha egyáltalán lehetséges

.Október 11-én a szokásos vasárnapi felvonulásokon a rendvédelmiek – elsősorban a különleges rendőrség, az ОМОН (aktív belarusz nyelvhasználók nem fordítjuk le ezt a rövidítést, nem szennyezzük vele a belarusz nyelvet) – ismét ugyanolyan durva volt Minszkben, mint két hónappal ezelőtt. Több esetben okoztak maradandó sérüléseket. Országszerte csaknem ötszáz embert vittek be.

Bresztben is durvák voltak, de az az öt őrizetbe vétel, amit saját szememmel láttam, erőszakos volt ugyan, de vér és sérülés nélküli.Hétfőn immár másodszor volt nyugdíjas felvonulás, de míg egy héttel ezelőtt őket magukat békében hagyták (persze videofelvételt azért készítettek róluk) és csak a tudósítókat vitték be, most a nyugdíjasoknak sem járt kegyelem…

Válaszul keddre virradóra voltak Minszkben először éjszakai megmozdulások. Sok helyen, itt-ott gumiabroncs-gyújtogatással – ez szerintem még belefér a „békés tüntetés” fogalmába. Ha valaki azt hiszi, hogy most megint így fog ez menni, majdnem biztos, hogy téved. Még hétfőn jelentette a BM egyik miniszterhelyettese, hogy élesfegyvert és -lőszert fognak bevetni. Ezt többek között a „Szociológiai Tudományos Kutatóintézetből” egy osztályvezető azonnal tudományos alapossággal meg is indokolta. (Nem ismerős?) Ezek után Szvjatlana Cihanouszkaja, aki biztosra vehető, de nem bizonyítható, hogy megnyerte volna a választásokat, ha számolták volna a szavazatokat (de minálunk Pálffy Ilonánál is Jarmosinább a legfőbb számlálóművész), október 25-ig adott a nép nevében ultimátumot Lu-nak az összes politikai fogoly szabadon bocsátására és a lemondásra.Innen, félek, nincs békés kiút.

Vasárnap, október 18-án vér fog folyni. Az utóbbi egy hónap alatt többször is leírtam itt, hogy Lu-nak igazi véres polgárháborúra van szüksége, azt gondolja, hogy ez az egyetlen menekülési lehetősége. Ez lehetne Pu számára egy megfelelő apropó, hogy bevesse ellenünk az orosz katonaságot. Mert amíg viszonylagos béke van, addig még ő sem mer/akar Anschlusst, nem akar bevonulni az országba a tankjaival.Ne legyen igazam, de most ez a tűzparancs a legvalószínűbb forgatókönyv. Már régóta az, csak most jelent meg benne dátum.

Olyan helyzet van itt most, hogy hiába szoktam, nem írok a végére magyar analógiát/ gondolatot. Hanem mindenkire rábízom, hogy keressen maga hasonlatosságot. Mert van.