A nagy könyvrablás

Posted by

 Mircea Barbu
Bukarest

Éppencsak hajnalodott, amikor a román rendőrség az ország északi részén, Budestiben megrohamozott egy házat. A garázsban légkalapáccsal feltörték a padlózatot. Odalent szépen, táskába csomagolva megtalálták azt a 2.5 millió euró értékű könyvgyűjteményt, amelyet 2017 januárjában raboltak el. Köztük volt például Galileo Galilei és Isaac Newton műveinek első kiadása.

A nyomozást Andy Durham, a londoni Metropolitan Police főfelügylője vezette. A rendőri munka Olaszországon át vezetett Romániába. Az első letartóztatások 2019 júniusában történtek. 2020 januárjában Milánóban letartóztatták az olaszok a csapat főnökét. A könyveket idén szeptember 16-án találták meg az említett házban. A banda 12 tagjának büntetőpere pedig szeptember végén kezdődött a londoni Kingston Crown Courton.

Andreea Petrescu
A ház, ahol a könyveket találták

Kik voltak a rablók? Visszaeső bűnözők. A csoport főnöke a suceavai 45 éves Gavril Popinciuc, aki az ország legismertebb bűnözőjének, Ion Clamparunak a keresztfia. Clamparu jelenleg 30 éves börtönbüntetését tölti, mert fiatal nők ezreiből egy prostituált-hálózatot üzemeltetett az Európai Unióban.

A román rendőrség szerint a könyvet rabló banda 2016-ban alakult. Angliában dolgoztak. Ugyanazzal a módszerrel, áttörték az nagy raktárok mennyezetét, kötélen leereszkedtek, és kipakolták az árut. Elsősorban elektronikus cikkeket vittek. Miért raboltak könyveket?

-Valószínűéleg megrendelésre dolgoztak. Világos, hogy ez nem véletlen dolog volt – mondja Emil Tudor, aki a bukaresti nyomozást vezette. – Azért rejtették el, mert ritka könyveket értékesíteni sokkal nehezebb, mint komputereket. Ugyanakkor várniuk kellett, amí elül a rablás miatti felhajtás.

A megtalált könyvek

A 2017-es rablást gondosan megtervezték. Számítógépekkel kutatták a netet. A rendőrség megállapította, hogy rendszeresen használták a Google Earth és Google Maps által kínált lehetőségeit a terveikhez. Az interneten derítették ki, hogy értékes könyveket raktároznak Felthamban, a posta raktárában. A művelet öt órán át tartott. Daniel David and Victor Opariuc a felső polcokon űlve kihorgászták a könyveket, hogy ne vegye észre őket a riasztó-rendszer. Majd megszokott módszerükkel a tetőn át elvitték a zsákmányt. Nagyon ügyes volt a társaság, profi módon loptak.
Ugyanakkor mégsem voltak azok. Mert a postaraktár tetején különböző italok dobozait hagyták, s a rendőrség így a DNS-ükhöz jutott.

A hatóságok hamar azonosítani tudták a nyilvántartásban szereplő bűnözőket. De csak lassan haladhattak előre. Attól féltek, hogy a társaság – ha rájönnek tagjai, hogy a nyomukban vannak – egyszerűen megsemmisíti a könyveket.

euronews.com