A pávatánc lassan véget ér

Posted by

A 21. Század Társaság Nyilatkozata

> Mélyen elítéljük az elmúlt napokban tapasztalt, a kormány által is gerjesztett szélsőjobboldali, homofób, kirekesztő könyvpusztító akciókat, amelyeket történelmünk legsötétebb lapjaiból másoltak ki tudatlanságukkal kérkedő, álszent politikusok. Tisztában vagyunk azzal, hogy ezek az ártatlan, értékes gyermekkönyvek elleni látványos pusztító támadások csupán jól időzített akciók, a közvélemény figyelmének elterelését szolgálják. Mert a kormány veszélyben érzi magát.

Zavarban van, mert végleg elveszítette Európa döntéshozóinak bizalmát. Zavarban van, mert naponta a fejére olvassák, hogy Európa pénzéből nem az ország, hanem egy szűk elit gazdagodik. Zavarban van, mert Európa azt visszhangozza, hogy demokráciát ígért, de diktatúrát épít. És zavarban van, mert itthon is, a világban is rájöttek: a magyar kormány mindenkinek, mindenhol, rendületlenül hazudik.

A pávatánc lassan véget ér. A kormánynak ezért újabb ellenségeket kellett találnia. Újra föl kellett bőszíteni a közvéleményt, hogy elterelje magáról az emberek figyelmét és haragját. Folyamatosan ezt teszi, amióta hatalomra került. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a jogvédő civil szervezetek puszta léte, a média szabadsága, a tudományos műhelyek függetlensége, a felsőoktatási intézmények autonómiája, az alkotó-és képzőművészek önállósága ellen a magyar kormány által évek óta gerjesztett kultúrharcban néhány napja új front nyílt. Most az írókon, a könyvkiadókon, a könyvterjesztőkön, a filmkészítőkön van a sor.

Akik ezt a harcot elindították, akik ebben dicstelen szerepet vállalnak, nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy ezt a harcot nem nyerhetik meg. Ám a pusztítást, amit véghezvisznek, egyszer számon fogja kérni rajtuk a történelem.