Borsodban befuccsolt a balliberális csodalabor

Posted by


 Constantinovits Milán

>Koncz Zsófia győzelme annak köszönhető, hogy szimpatikus, szerethető karakter, egy tekintélyes politikai hagyaték hiteles örököse.

Kedvelt toposza volt a vasárnapi időközi választások jelentőségét fejtegető elemzéseknek, hogy a kétharmad lebontásáról vs. megőrzéséről szól a voksolás. Technikailag természetesen ez nehezen vitatható, azonban a küzdelem valódi tétjét az új szintre emelt ellenzéki összefogásosdi tesztelése jelentette.

A valódi kérdés az volt, hogy vajon milyen varázsturmix készülhet a balliberális csodalaborban, ahol bukott mágusok (Gyurcsány és a DK) keze alá mindenre kész mesterinasok (Momentum és a Jobbik) dolgoznak.A laborban pedig megszületett Bíró László, akire az ellenzéki világmegváltás keserédes terhe nehezedett.

Személyében sikerült olyan jelöltet előállítani, akinek a viselt dolgai épp elég muníciót nyújtottak a jogos kritikához, másrészt a Nagykörúton Belüli Értelmiség fejcsóválását is kiváltották. Ez két érdekes fejleményt is előidézett:

1) Az ellenzéki erők elegánsan átléptek Bíró problematikus múltján, nagy ívben tettek a belpesti gerúszia ítéletére, és mindennél fontosabbá fetisizálták a programokon és elveken átívelő összefogást.

2) A baloldali választópolgárok szemében tökéletesen mindegy is volt, ki indul, akár egy zsák krumplit is kiállíthattak volna, ha betanulja a „lebontjukakétharmadot” és „aválasztókakaratahogyösszefogjunk” mantrákat.

Egy billegő körzetben ez arra elég volt, hogy szoros eredményt izzadjanak ki, de 2022-ben ennél jóval többre lesz szükség. Sokadszor megmutatkozott ugyanis, hogy az összefogás önmagában nem jelenti a szavazatok összegződését,nem sikerrecept, amíg nincs egy vállalható, vitaképes program,

ahogy erre épp Szanyi kapitány világított rá a napokban. Hadházy Ákos ezt vasárnap esti borongásában azzal egészítette ki, hogy az ellenzék folyamatos káderhiánnyal küzd: erre pedig Bíró indítása kiváló példa.

Kormányoldalon Koncz Zsófia győzelme épp ennek köszönhető: szimpatikus, szerethető karakter, egy tekintélyes politikai hagyaték hiteles örököse. 2022-ben is ez lehet a siker kulcsa, és amíg az ellenzék keresi önmagát, illetve a Jobbiktól a DK-ig vállalható minimumot, addig van idő rendet rakni a saját sorok közt, van idő a hiteles szereplők megerősítésére.

mandiner.hu