Best of Népszabadság: 2017. legtöbb lájkot kapott cikke Tamás Ervintől

Posted by

Andras, ma 2 éves ez a fénykép, és abban az évben ezt kedvelték a legtöbben. Úgy gondoltuk, hogy talán örömmel látod ma újra. Ezt az értesítést kaptam ma az Indextől . Alig indult még az Újnépszabadság. Tamás Ervin cikkét az Index2-n 67 ezren olvasták el. Talán ez annak is köszönhető, hogy az Index értő szerkesztője, Kiricsi Zoli megváltoztatta az eredeti címet erre: A Fidesz egyszerre mágus és démon. És kirakta a címlapra.

Elmebaj

TAMÁS ERVIN

A Fidesz egyszerre mágus és démon. Megigéz, vagy összetör, feldob, vagy lelomboz. A párt egyetlen emberben személyesül meg, mindenütt őt sejtjük, neki tulajdonítunk gonoszságokat, mesterműveket, akciót és reakciót, minden fordulat mögött ő áll, a történések mozgatórugóit pártja vezénylőtermében állítják be, bukások, előrelépések múlnak egyetlen bólintásán. Ellenfelei nyuszik a reflektorfényben, vagy kesztyűbábok, lekenyerezettek, túlélni akarók, titkos ügynökök. Nehéz lehet mindennap így ébredni. És könnyebbséget jelent azoknak, akik ma már kudarcaik javarészének okát ebben a helyzetben látják. A cselszövések, praktikák tolakodtak a politikai képesség csúcsára, nincs ethosz, küldetés, a sokat és magasztosan emlegetett nemzet is jószerivel pártérdekeket takar.

A Fidesz és vezére karrierjét valóban szakaszolni lehet a konkurencia fokozatos kinyírásában, a megfigyelő elismerően csettinthet, hogy mennyi erősnek tűnő vetélytárs szorult margóra, bomlott ízeire szervezete, hogy dobott a főnök csontot az előtte megalázkodóknak. Torgyán felesége még virágot kapott, az öreg selyemszalagot, a Békejobb 2000 plakátjának terhes emléke sokáig nyomaszthatta Semjén Zsoltot, mígnem pártja celofán lett a befőttön, az egykori elnök pedig a Népszavában publikál. Dávid Ibolya ügyvédeskedik, egy fotón pedig Herényi Károly Gyurcsánnyal közösen fog egy hatalmas szatyrot – Császy Zsoltnak segédkeznek börtönbe vonulása alkalmából. A múlt máig kísért. Csütörtökön az elkalandozott Csintalan Sándor jelentkezik be a szocialisták elnöki tisztére, hogy életre hívhassa az ellenzéki kerekasztalt, s megmentse a hajótörött MSZP-t, hajdani partnere, a volt hírszerzőtiszt szerint a migránsokat segítő szervezetek háborús bűnösök, akiket likvidálni kell, egy komoly jogász pedig arról elmélkedik a köztévében, hogy az ügyészség akár a Jobbik megszüntetését is kérheti, ha a párt nem működik együtt az Állami Számvevőszékkel. És még csak délután van. A kormány Soros Györgyöt, az ellenzék Orbánt véli felfedezni minden bokorban. Mindkét fikció tele van ártalmas kinövésekkel, melyek alkalmasak az indulatok felkorbácsolására, de alkalmatlanok a normális közéletre, mi több lassacskán a normális életre is.

A mi kis hazánkban egyre több az elborult agy, amely már csak bizonyos hívószavakra hallgat, ugrik, ordít. Az összefüggések összeesküvésekre alacsonyodtak, amelyek arra jók, hogy megmagyarázható legyen butaság, gyarlóság, gyávaság, cselekvésképtelenség. Képtelenségek sora bújik a racionalitás köntösébe, mintha folyamatosan kevertet inna Battonyától Nemesmedvesig mindenki. Az elemzők közben komoly pofával elemeznek, kizárólag a hatalom szempontjaira ügyelve adják a jeleseket az egyesekre, kioktatva a fellegekbe járókat arról, hogy a politika a hatalom megszerzésének, utána pedig megtartásának művészete. A megtévesztés, a becsapás immáron nem ártalmatlan bűvésztrükk, leleplezendő csalás, hanem országépítő csoda. Nemzeti társasjátékká vált az egymásra mutogatás, ha valóban ennyi ügynök, szálláscsináló, spicli, áruló volna szűkebb pátriánkban, végül talán tényeken alapuló információkat is kapnánk egymásról, de úgy látszik a beépített emberekkel sincs minden rendben, mert egyre torzabb, abnormálisabb a kép.

Jelenleg úgy tűnik, hogy senkinek nem érdeke kijózanodni. Soros-plakátok hazugságai öntik el az utcát, majd a levelesládát, a nemrég még legnagyobb ellenzéki párt berkeiben a vakaródzásra nincs erő, nem hogy a megtisztulásra. Orbánoznak egy jót, löttyedt izmaikat megfeszítik, össze kell szedni magukat, mert nehéz lesz az egymás elleni harc. Mármint hogy ki szolgálhatja tovább éber kontrollként nemzetét a parlamentben.