Tíz mondat az öncenzúráról

Posted by

Amikor nincs külső cenzúra, az újságíró felelősségérzete tesz szükségessé egyfajta pozitív értelemben vett öncenzúrát. (Kónya Imre MDF-politikus, Magyar Hírlap, 1990. február 14.)

A lényeg, hogy nincs cenzúra. És nincs öncenzúra sem. Egy író számára ez a maximum, amit a rendszerváltás elhozhatott. (Grendel Lajos író, Litera.hu, 2009. augusztus 9.)

A médiatörvény megfélemlítő szabály, amelynek célja az öncenzúra. (Haraszti Miklós liberális médiapolitikus, ATV, 2011. január 11.)

A médiatörvény a túlbiztosítás tipikus esete. Mi ösztönösen állunk át az öncenzúrára. (Heller Ágnes filozófus, Népszava, 2011. február 20.)

Az öncenzúra olyan, mint az olvadt hó, beszivárog az ember gallérja alá. (Esterházy Péter író, Der Standard, 2011. április 9.)

Az öncenzúra az, amikor az újságíró felismeri és meghúzza szabadságának határait. (Mong Attila újságíró, Élet és Irodalom, 2012. április 20.)

Az öncenzúra olyasmi, mint a kóma: sosem késő felébredni belőle. (Hargitai Miklós újságíró, Népszabadság, 2014. június 13.)

A megszűnéstől való félelem egyenes út az öncenzúra felé. (Karinthy Márton színigazgató, hvg.hu, 2015. április 14.)

A szocializmusban létező öncenzúra jelei visszaköszönnek. (Komlósi Gábor újságíró, a MÚOSZ elnöke, 2016. február 28.)

Az a környezet, amit ki akarunk szolgálni, beindítja a legrosszabb sátánt, ami maga az öncenzúra. (Tompa Andrea író, Színház.org, 2018. október 24.)

Szerkesztette: Zöldi László