A Hétfejű tündér és a háttér hatalom

Posted by

Kardos András
Muszáj: nagy optimizmussal tölt el, hogy mindig van lejjebb. Ez azért ad némi biztonságot zavaros időben. Mire ébred ma a magyar nép? Hogy a Meseország című könyv népellenségnek történt kinevezése, ledarálása, csepeli betiltása után a Magyarságkutató Intézet tudós munkatársa nem másban, mint Lázár Ervinben ( édes istenem!) találta meg gyermekeink mai napi ellenségét. Ettől már önmagában megnyílik a föld, de ez sem volt neki elég. Az általa amúgy természetesen etikai és stiláris okokból mélyen megvetett Esterházy Pétert használja fel Lázár Ervin elleni harcához. Nu, itt már nem csupán a föld nyílik meg, de a tengeren is simán át lehet kelni szárazon.
**

Deák-Sárosi László “Phd, filmesztéta, költő, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa” úgy gondolja, nemcsak a Meseország mindenkié című, a szélsőjobboldalt kiakasztó mesekönyv okozhat károkat a gyerekek fejlődésében, hanem Lázár Ervin is – írta a HVG. Különösen a hétfejű tündér. A gyerek “Érdekesnek, viccesnek találja, hogy egyszer csak a sok jó tündér és még több hétfejű sárkány után (akik már a könyökén jönnek ki) itt egy remek lelemény, a hétfejű tündér. Azt hiszi, valami újat, érvényeset kapott, de valójában nem, ez csak egy öncélú és zavaró társítás. Van némi humor is benne, hiszen össze nem illő dolgok társulnak, de ennél nem történik több – s ha mégis történik, az csak még rosszabb” – fakad ki Deák-Sárosi.

Szerinte nem szabad ám bedőlni Lázárnak, aki képes a “hétfejű tündérrel” megnevettetni egy kisiskolást, mert ez a kép – kapaszkodjunk meg – “fogalomzavart és értékvesztést” is eredményez egy gyerekben. Azt is hozzáteszi, hogy a furcsa mesefigura kiterjedően okozhat károkat, mert például “sok jó mese tanulságát rontja el a ‘hétfejű tündér’ és sok más képtelen alakzat”.

Igazát Esterházy Péterrel akarja alátámasztani, aki Deák-Sárosi szerint maga is bírálta Lázár meséit. Igaz ugyan, jegyzi meg a cikkíró, Esterházy sem arról volt híres, hogy “hogy a tiszta stílus és az etika őre lenne, hiszen maga is összezavarta az olvasóit öncélú vagy nagyon is célzatos képzettársításokkal”.

A Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa szerint a felnőttek, akik Lázár “öncélú” képzettársításain tudnak nevetni, megrekedtek fejlődésük egy korábbi szakaszában. Meglátja az összefüggést Lázár és a háttérhatalom között: “Léteznek tehát ilyen hasznos idióta írók és olvasók, akiket a konzumidiótákat kitermelő gazdasági háttérhatalom fel tud használni saját céljaira. Akik még vagy már nem értek el a formális műveletek szakaszába, illetve a kritikai reflexiónak egy szintjére, vagyis az arányosság és a fokozatosság józan paraszti ésszel is belátható állapotába, azokkal bármi elfogadtatható, még az is, ami a saját érdekükkel szemben áll.”