Beköszön az Új Hét

Posted by

Ötven évvel ezelőtt, október 23-án jelent meg Bukarestben A Hét első száma. Az évforduló jelentőségéhez méltó megünneplésére nem nagyon számíthatunk. Ezért a magunk módján ünneplünk: létrehozzuk az Új Hét (www.ujhet.com) weboldalt.

Kedves olvasó!

Ötven évvel ezelőtt, október 23-án jelent meg Bukarestben A Hét első száma.

A Hét meghatározó közszolgálati fórum és műhely volt, a nehéz körülmények között szellemi és lelki fogódzó a szó nagyon széles értelmében vett értelmiség: az olvasó számára. Értéket jelentett mind a közéletben, mind a hazai magyar nyelvű sajtó történetében. Külső munkatársainak száma meghaladta a 2100-at. Írásait a hazai magyar humán és tudományos értelmiség legnevesebbjei jegyezték. Fontos mellékleteket jelentetett meg (Könyvbarát, TETT, évkönyvek, szilveszteri összeállítások stb.)

Intézmény volt a maroknyi csapat. Ahogy Huszár Sándor főszerkesztő mondta: Volt egyszer egy lelkület. És ahogyan Horváth Andor: Volt egyszer egy nemzedék. A Hét alapító szerkesztői közül négyen maradtak életben.

Bukarestben A Hét 33 évet – szoktuk mondani, krisztusi kort – ért meg. Anélkül, hogy túlerőltetnénk a bibliai hasonlatot, a lap történetében éles cezúrák választanak el három korszakot:

1. az első tizenhárom év, amelynek végén kereken a „születésnapon”, 1983. október 23-án, a teljes szerkesztőség jelenlétében megtartott koncepciós eljárás során rituálisan „kivégezték”, menesztették a lap éléről Huszár Sándor főszerkesztőt és Horváth Andor főszerkesztő-helyettest;

2. 1983–1990 – a hét sovány esztendő, amelyről nem szívesen beszélünk;

3. 1990 – 2013 – az utolsó tizenhárom év, nagyon fontos írásokkal, amelyben azonban – jórészt a szerkesztőség hibáján kívül, kellő támogatás híján – az eredmények nem álltak egyenes arányban az erőfeszítésekkel.

Az évforduló jelentőségéhez méltó megünneplésére nem nagyon számíthatunk. Ezért a magunk módján ünneplünk: létrehozzuk az Új Hét (www.ujhet.com) weboldalt (honlapot, portált) – amely természetesen nem akar, nem is tudna olyan lenni, mint az elődje volt, de igyekszik megőrizni, átmenteni, amit lehet a szelleméből, a felépítéséből, ha már a tekintélyéből és az olvasottságából nem sikerülhet is.

Az Új Hét 2020. október 23-án indul. Ebben is segít egy döbbenetes egybeesés; no nem a magyarországi forradalom évfordulójáról van szó (érdekes módon ezzel az elvtársak akkor nem törődtek…), hanem a következőről. A Hét csütörtökön állt össze, tördelődött, és éjszaka nyomták a sajtóépület alagsorában (a böhöm nagy gépeket még a földszint sem bírta volna meg), és pénteken jelent meg a piacon. Nos, október 23-a most, ötven év múlva is pénteki napra esik! Tehát az évfordulón az Új Hét is pénteken, hétvégén jelenik meg – utána pedig természetesen naponta frissülő portálként.

Hogy az olvasók fogalmat alkothassanak merész kísérletünkről, most, ezen a héten csütörtökön és pénteken, október nyolcadikán és kilencedikén hozzáférhetővé tesszük honlapunkat (ujhet.com), lehetőséget adva rá, hogy fogalmat alkossanak struktúrájáról, tartalmáról, és visszajelzéseikkel és tanácsaikkal, a munkában való részvételükkel támogassák kísérletünket.