Trump kockáztat

Posted by

Dhruv Khullar

Elszöris ott van a hír, hogy Trump elnök elhagyta a Walter Reed National Military Medical Centert, és most a Fehér Házban kezelik. Azóta pedig kétféle beszéd uralja a kormányzatot és a Republikánus pártot. Az egyik, hogy az elnök veszélyben van – ez az orvosok véleménye és a józan ész is ezt diktálja, a másik, hogy alapvetően rendben van, ezt a politika formálja így. Trump a második változatot akarja cselekedeteivel erősíteni. Hétfőn azt írta megszokott Twitterén: “Ma este 6:30-kor elhagyom a kítűnö Walter Reed Medical Centert. Ne féljetek a COVID vírustól, ne hagyjátok azt, hogy uralja az életeteket. A Trump kormányzat idején nagyszerű gyógyszereket fejlesztettünk ki és rengeteg tudást halmoztunk fel.” Írja ezt akkor, amikor 210 ezer amerikai halt meg a koronavírus miatt.

Trump csapata most egészen biztosan egy olyan férfi képét festi majd, aki legyőzte a vírust, aki olyan vezető, aki képes a dolgok élére állni, mert a konornavírus már mögötte van. Ellenfelei pedig újabb példáját látják annak, hogy itt van ez a reality-tévé sztár, aki megint felelőtlenül cselekszik és többet törődik a látvánnyal, mint a tudománnyal. Az amerikaiak többsége viszont meg lesz zavarodva. Az, hogy elhagyhatta a kórházat, jól hangzik. Akkor biztos minden OK:

Ugyanakkor az a tény, hogy kijöhetett a kórházból csak annyit jelent, hogy az orvosok véleménye szerint nincs szükség azonnal beavatkozásra. De Trump egy idős ember, súlyos állapotban, amelyről azt mondják, hogy javul, és elmehet a kórházból a világ legbiztonságosabb, legjobban felszerelt otthonába. Állapotát folyamatosan figyelik majd a Fehér Ház orvos-egységének szakemberei. S ha állapota rosszabodna, nincs akadálya annak, hogy azonnal visszakerüljön a Walter Reed kórházba.
Volt már arra példa, hogy kiengedtek a kórházból olyan beteget, aki unokája diploma-osztóján akart részt venni. Trumpot nem családi ügyek aggasztják, hanem az, hogy ne lássák az amerikaiak gyengének a választáskor.

The New Yorker