Orvos a helikopteren

Posted by
Hadházy Ákos 

> Az alábbi sorokat mindenki olvassa el, aki elhiszi a kormánynak, hogy mekkora jót tett az orvosokkal az egy nap alatt (!) lezavart törvénnyel. Egy orvos kolléga posztját másolom ide a jóváhagyásával:

“Az elmúlt napokban több ismerősöm is gratulált nekem. Eleinte nem értettem, hogy mihez, csak zavartan álltam, majd hamar kiderült, hogy a médiában lehozott új orvosi bértábláról van szó, ami alapján én majd nagyon jól fogok keresni. Éppen csak az maradt ki megint a “plakát kommunikációból”, hogy:· a vállalkozói jogállást kategorikusan tiltja a közfinanszírozott szférában, így az rövid időn belül bizonyos ellátások összeomlásához vezethet, mert· a másodállások és egyéb tevékenységeket korlátozza, illetve engedélyhez köti.

(Így esetemben pl kérdéses, hogy milyen formában dolgozhatok a helikopteren)· Akár két évre szóló kirendeléseket tesz lehetővé, mely családokat tehet tönkre, és az orvos minden más tevékenységét (ide értve a szakvizsga, egyéb képzettség megszerzését) súlyos módon hátráltatja, és erre van 10 nap felkészülési idő. · Az átvezénylés lehetősége érdemi bértárgyalás nélkül teszi lehetővé az orvosok munkáltatók közötti csereberéjét. És jelen állás szerint aki közkórházban dolgozik, az ezt vagy elfogadja, vagy nem dolgozhat. Engem ez a helyzet a teljes bizonytalanságba taszít!

Nem elég, hogy most, a második hullám alatt kvázi az orvosok és a teljes egészségügy a közútálat tárgya, most még egy atombombát is ránk dobtak, ami tovább növeli irànyunkba a feszültséget. Nem titok, hogy a legtöbb orvos jelen bérezésének az alapbér csak egy része, a többi részét pótlék formájában kapjuk ( veszélyességi, éjszakai, délutáni, ügyeleti, szakmaspecifikus, sürgősségi, stb, stb). Ez azt jelenti, hogy nyugdíjunk nem nagyon lesz, de lehetőség van élhető bért keresnünk. Az új felállás szerint nem nehéz vízionálni, hogy a pótlékoknak mi lesz a sorsa. Sajnos várható, hogy nem lesz pótlék. Helyette lesz egy európaibb alapbér, a nettó bér valószínűleg végeredményben nem lesz jobb.

Tegye fel a kezét, aki elfogadhatónak tartja, hogy a személyét àllamosítjàk! Na ugye! Akkor ezután ne tessék nekem így gratulálni! Köszönöm!”

(Megjegyzés: a helikopterezés itt nem szíjjártói módon folyik, hanem mentőhelikopteren, ahol a kolléga másodállásban dolgozik)

Címkép: Illusztráció, a képen szereplő mentő-osztag egyik tagja sem azonos a cikkben idézet orvossal