Orbán trükkje

Posted by

Schiffer András
>Hónapok óta ment a szokásos, Brüsszelig hallatszó vekengés, hogy amennyiben a regnáló alkotmánybírák szünetelő kúriai bírói státuszba kérhetik magukat, akkor aztán itt a vége a bírói függetlenségnek. Pedig ha valaki kicsit is tisztában van a tényekkel, az tudja:a gyakorlatban 8-10 jelenlegi alkotmánybíró, 6-8-10 év múlva esedékes pulpitusra ültetése nem jelent veszélyt a bírói függetlenségre. Orbánnak újfent sikerült becsapdáznia ellenfeleit.

Az egész manőver egy fedősztori volt ahhoz, hogy Varga Zs. Andrásból kúriai elnök legyen. Mennyivel elegánsabb a mindenkori 15 fős közjogi testület miatt törvényt módosítani, mint egyetlen egy ember miatt 🙂

Varga Zs. Andrásnak a magyar demokratikus igazságszolgáltatás történetében példátlan módon semmiféle ítélkezési gyakorlata nincsen. Sőt, még a Kádár-rendszer főbírái, Szakács és Szilbereky is szakmailag respektált bírói karrierrel rendelkeztek, mielőtt LB-elnökök lettek, Rákosi vérbírája, Jankó Péter pedig a Horthy-korszak bíróságain kezdte dicstelen pályafutását.

Szóval, Varga Zs. főbíróvá emelése valamiért annyira fontos a miniszterelnöknek, hogy minden konzervatív igehirdetést meghazudtolva a hagyományokkal is szakít és egy bonyolult törvénymódosítási manővert is véghez vitt miatta. Na most lehet elkezdeni aggódni!

Címkép: Varga Zs.