Orbán játékszere lesz az igazságszolgáltatás?

Posted by

Donáth Anna
>Gyakori kérdés, hogy vajon mit kifogásolnak a jogállamiságot hiányolók a magyar állam működésében. Például azt, ami jelenleg a legmagasabb bírói fórumon, a Kúrián zajlik. Orbán Viktor kézzel válogatott, lojális pártkatonákat szabadít rá erre az intézményre is. Igazságtalan rendszert építenek, hogy a hatalom embereire szabják a jogot. Így lesz a Kúria elnöke Varga Zs. András, Polt Péter egykori helyettese. Hat olyan új bíró kezdheti majd meg a munkát, a Kúrián, akik az Alkotmánybíróságról kerülnek át, és nem voltak soha a bírósági szervezetrendszerben.

A Fidesz az ügyészség után újra kísérletet tesz a bíráskodás csúcsának meghódítására is. Korábban is igyekezett már politikai befolyás alá vonni a szervezetet. Ideiglenesen állította csak meg a nemzetközi kritika, többek között a Velencei Bizottságtól, amikor úgynevezett Közigazgatási Felsőbíróságot akart létrehozni. Itt a politikailag szenzitív ügyeket tárgyalták volna, a hatalomhoz lojális bírókkal.

Erről 2019 júliusában ugyan lemondtak, de már novemberben egy salátatörvényt nyújtottak be. Azt, ami egyfelől lehetővé tette, hogy az AB tagjai megőrizzék a bírói státuszukat, másfelől pedig a távozó alkotmánybírók lehetőséget kaptak, hogy bíróvá nevezzék ki őket a Kúrián. Ne feledjük: ez már a fideszes kétharmad által feltöltött AB. Ha nem sikerült a lojális bíróknak egy különbíróságot létrehozni, hát elfoglalják a létező legmagasabb szintet.

Eközben változott a Kúria elnökévé választás feltétele is: korábban ehhez ötéves bírósági szolgálati viszony volt szükséges, ebbe ma már az alkotmánybíróságon eltöltött idő is beleszámít. Így aztán a független Áder János szabályosan jelölhette kúriai elnöknek a független Varga Zs. Andrást. Akinél kevés hasznosabb támasza volt már alkotmánybíróként is a Fidesz-kormánynak. Varga Zs. András volt az előadó alkotmánybíró annál az alkotmányjogi panasznál, ami a járványügyi védekezés örve alatt bevezetett rémhírterjesztés-szabályozást kifogásolta. Varga nem tartotta alkotmányellenesnek azt a törvényt, ami alapján Facebook-kommentek miatt, hajnalban vitték el a rendőrök az embereket. Nem tapasztalt hivatalos személy elleni erőszakot sem, amikor az MTVA épületében a biztonsági őrök ütlegeltek ellenzéki képviselőket. Hiába volt videó is az esetről!

De a Momentum is hiába járta végig a bírói fórumokat egy másik videóval, amelyen jól látszott, hogy a 2019-es EP-kampányban a fideszes aktivisták nem a hivatalos ajánlóíven, hanem saját célra gyűjtik az aláírásokat, adatkezelési tájékoztató nélkül. Az igazunk végül Varga döntésén vérzett el. Ha pedig emellé vesszük, milyen döntéseket támogatott a fideszes Alkotmánybíróságban, még szomorúbb a kép. Szavazatával tartotta fenn például azt az állapotot is, hogy ma Magyarországon szabálysértés hajléktalannak lenni. Végül pedig egy olyan bíróról beszélünk, aki időszerűnek tartja Magyarországon “az Apostoli Királyság helyreállítását” és a “szabad királyválasztás törvénybe iktatását”.

Egy jogállamban elképzelhetetlen ilyen tudatos lerontása az igazságszolgáltatás függetlenségének. Tíz év következetes rombolása után a legfelsőbb bírói fórum Orbán Viktor játékszerévé válhat. Pontosan ezek azok a jogállamisági ügyek, melyek kapcsán az Európai Uniónak eljárásokat kell lefolytatni, és az uniós forrásokat a Fidesz-kormánytól független módon a magyarokhoz eljuttatni. Ezért fogalmazott meg kritikát, pontosan erről is szólt a Bizottság pár napja megjelent jogállamisági jelentésének hazánkat tárgyaló része. Nem nézhetjük tétlenül, hogy Magyarországról eltűnik az igazság!