Különc családok különös történetkéi

Posted by

H. Móra Éva írása Harcos Bálint: A halandzsarablók című könyvéről

This image has an empty alt attribute; its file name is harcos_a-halandzsarablok-bor240.jpg

Egyáltalán: mit nevezhetünk mesének manapság, ebben a műfaji keveredésben? Biztos, hogy mindenkinek mást jelent ez a fogalom. A halandzsarablók című mesekönyvet olvasva nekem egyre inkább Agócs Gergely mesemondó szigorú definiálása került előtérbe: szerinte kizárólag csak a népmese nevezhető mesének, minden más gyereknovella. (És itt újabb elágazás következhetne logikusan, hiszen a mese eredendően nem is gyerekműfaj – de most nem lépünk rá erre az elágazásra.) Harcos Bálint mindenesetre „tizenkét rövid meseként” ajánlja történeteit, s mivel 5-8 éveseknek szánja, hát megnyugtató ez a terjedelmi utalás.

Gyakorló nagymamaként kijelenthetem: nálunk továbbra is a népmesék vezetnek a népszerűségi listán. Biztos menedéket jelentenek, bármikor kinyithatjuk, nem csalódunk. Pedig sorra-rendre jelennek meg az újabb és újabb könyvek ennek a célközönségnek, s nem titkolom: vegyes érzéssel olvasom őket. Persze, különbözőek a történetek, igyekeznek maiak lenni, újszerűen megszólítani a gyerekeket, de mégis felülről jön a szelíd mosoly, a buksi fejeket megsimogató kéz, s a mese végén tanulságként megfogalmazható tanítás. Merthogy pozitív üzenet nélkül nincs mese, tanultuk: a jó mindig elnyeri jutalmát, a rossz pedig pórul jár. Csakhogy míg a népmesében ez sejtszinten ott van, a különböző didaktikus történetekbe ágyazva már valahogy nem hiteles. Kilóg a lóláb.

Persze vannak üdítő kivételek. Van például Dániel András, aki hajlandó négykézlábra ereszkedni a gyerekek közé, és nem direkt módon tanít, hanem barátként beszél velük. És van Harcos Bálint, aki – bár már sok-sok mesekönyvet tudhat maga mögött – ezt a könyvét maga is különcként aposztrofálja. Eredetiségben valóban nincs hiány. Nézzük csak!

Az anyuka megkéri csemetéjét, rakjon rendet, mert vendégségbe jön Sohonya néni, s ha meglátja a rendetlenséget, nyomban elájul. A gyerek (életszerű) válasza: Hát, csak ájuljon el. Nos, minden valamirevaló mesekönyvben ilyenkor csakis feddőn válaszolhat az anya, hiszen ez szemtelenség. De itt: Na ne. Emlékszel, múltkor is mekkorát puffant, mikor elájult! Leesett tőle a tetőnk. De ez se mindennapi mesekezdés: Ninta anyukáját úgy hívták, hogy Nunglu, az apukáját meg úgy, hogy apu. Rokonszenves, hogy az anyukák és apukák a történetekben nem igazságosztó felettesek, inkább cinkosok.

A lomtalanításkor az anya kijelenti: csakis akkor nézhetik meg a lurkók este a tűzijátékot, ha előtte kihordják a sok kacatot. Amikor pedig döbbenten látja, hogy gyerekei legalább annyi lomot behordtak, mint amennyit kivittek, elszörnyülködik, de aztán a legnagyobb egyetértésben nézik a kupac tetejéről, egymást átölelve a tűzijátékot. (Talán ez a könyv legszebb része.) Van „egyedülálló” apa is: Millikóé, de ez sincs agyonmagyarázva, ők ketten vannak, és kész. (Meg persze Millikó plüssállatai.) Van, amikor így fejezi be meséjét: …a ház körül gazos kert volt, a kertben pedig sok tücsök. Ezzel kellett volna kezdeni a mesét, most mégis ez lett a VÉGE.

Ötletekről, eredetiségről beszéltem eddig, új, friss hangról. Ám ami erénye ennek a könyvnek, ugyanabból fakad hiányossága is. Gyakran érzem öncélúnak a sziporkázást. Valóban színes tűzijátékként sercennek-pattognak a meseindító fantasztikus helyzetek, humoros, nyakatekert nevek – ez fölkelti a figyelmünket. Ám csalódnunk kell, hiányérzetünk marad elég sokszor. Persze, Harcos szándékosan hanyagolja a kioktató jelleget, de ezzel együtt nagy számban maradnak kimunkálatlanok a történetek. (Nem zárom ki a lehetőségét, hogy az író talán arra számít, a gyerek fejben folytatja, kiegészíti a hallott-olvasott pillanatképet.)

Nincs olyan gyerek – főleg, ha még nem tud olvasni –, aki ne a képeket nézné meg először. Turi Lilla rajzai színpompás, kedves, sokat ígérő részei a kötetnek, olykor nívóban még túl is szárnyalják a szöveget.

Harcos Bálint

Harcos Bálint: A halandzsarablók
Turi Lilla illusztrációival
Pagony Kiadó, Budapest, 2020
96 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3392 Ft,
ISBN 978 963 410 6319

Beszélgetés az íróval

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Szeretnétek tudni, milyen az, amikor Cipcirip CSAKAZÉRTSEM rak rendet? Hogy milyen képtelenségeket nyomoz ki Gibrász Fickándor detektív? Hogy miért nem akar repülni Ninta papírsárkánya – ellenben Korracsek néni hogyhogy repül? És hogy mi fán terem a mennyei tűzoltózenekar?
Kiderül Harcos Bálint tizenkét rövid mesét tartalmazó, vicces, érzékeny és különleges mesegyűjteményéből – amelyhez Turi Lilla készített ugyanennyire érzékeny, vicces és különleges rajzokat.

Az Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT írása

Címkép: Turi Lilla a rajzoló. Pagony.blog.hu