Fél-katonai orvosok

Posted by

Pajer Hajnalka

>A nagylelkű orvosbér emelés a következőkről szól: adnak egy gáláns emelést, de cserébe egy katonai szervezethez teszik hasonlóvá az orvosok számára a rendszert: 2×1 évre (!) bárhova, bármikor vezényelhetőek lesznek. Egy év szünet és aztán újabb 2×1 év is lehetséges. Békeidőben is. Azt mindenki képzelje el, hogy úgy dolgozni, élni, hogy bármikor 2 évre kiemelhető valaki az életéből, a munkahelyéről, a gyerekei a családja mellől. A törvénytervezet szerint 10 nappal előtte kell értesíteni az illetőt.

Most arról nem is beszélve, hogy az intézményekben mindenhol szakemberhiány van, tehát ha valakit elvisznek valahonnan egy hiányterületről, akkor ott másnak kell a munkáját elvégezni. Plusz mindenfajta közalkalmazotti védelmet és a jogot elveszítenek. Többek között azt a lehetőséget, hogy másodállást vállaljanak, amivel kb mindenki, aki akarta, megkereshette azt, amit ez a nagylelkű ajánlat ad, csak cserébe ő rendelkezett az életével.

Röviden tehát: a nagylelkű ajánlat nem arról szól, hogy újabb embereket csábítson az elvándorolt tízezrek helyett, hanem arról, hogy a meglévőket hogyan lehet maximálisan, csúcsra járatva a jövőben kiszipolyozni.A nővérek bérét nem rendezik ezzel egyidőben, pedig a rendszer nélkülük sem működtethető. Az Orvosi Kamara is most jött rá, hogy kurvára jégre vitték őket, mert ők egy bérrendezést javasoltak hálapénz kivétellel a rendszerből, hogy vonzó legyen a pálya és tiszta, és sok ember visszajöjjön/maradjon, hogy keressen annyit egy diplomás, nagy felelősségű ember, mint egy vállalkozó villanyszerelő, ehhez képest nagyon átvágták őket, hogy a bérrendezés mögé rejtve, de rájuk hivatkozva, félkatonai, vezényleti szervezetté teszik az eü. rendszert.

Nem új embereket akarnak visszahozni, a rendszerbe, hanem meglévőket szipolyozzák ki maximumra járatva. Nem véletlen, hogy Pintér Sándorra bízták a kidolgozást, hiszen félkatonai struktúrává alakítják át. Miközben Orbán 3 órát! adott a végső törvénytervezet véleményezésre az Orvosi Kamarának, és ők ott szembesültek vele, hogy az ő kérésükbe milyen átalakítást csomagoltak be, de azóta is folyamatosan a Kamarára hivatkoznak.

Címkép: Filmplakát részlet. A fegyvertelen katona