Orbán feláldozná a magyarok pénzét, csak ne nézzenek a körmére

Posted by

Cseh Katalin
>A kormány inkább milliárdokat áldozna fel, csak ne nézzenek a körmére. Az EU-csúcs előtt ugyanis úgy nyilatkozott Orbán Viktor, ha szoros kapcsolatot szeretnének a költségvetési pénzek felhasználása és a jogállamisági feltételek betartása között, akkor Magyarország nem kér a koronavírus-válság utáni helyreállítási alapból.

A magyar miniszterelnök ezzel nemcsak felrúgni látszik a nyári megállapodást, amihez ő is hozzájárult, hanem felelőtlen mondataival veszélybe sodorhatja a magyar gazdaság talpra állását is. Az uniós tervek szerint a helyreállítási alapból 6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kapna Magyarország – hogy érzékeltessük, ez tízmillió lakosra vetítve fejenként nagyjából 216 ezer forintot jelent. Ez az összeg tovább emelkedik, ha hozzászámoljuk, hogy az uniós elképzelés szerint Magyarország még 10 milliárd eurónyi kedvezményes, az egész EU által garantált hitelhez is juthat.

Erre mondja azt Gulyás Gergely miniszter, hogy „hagyják csak ki Magyarországot ebből nyugodtan, akkor se támogatás nem jönne, se hitel, és ez azt jelenti, hogy marad a normális rend, amivel egyébként is számolt a kormány.” Csakhogy a normális rendbe bezavart a koronavírus, Gulyás miniszter pedig óriásit téved, amikor azt mondja, ha kimaradunk ebből, azzal „semmilyen hiányt nem szenvedünk”.

Amikor a miniszter arrogánsan annyit mond oda az EU-nak: „hagyjanak ki minket, sok sikert hozzá”, igazából a jövedelem nélkül maradt magyar embereknek mondja azt, hogy a kormányt nem érdekli, hogy egy történelmi válság közepén kapnak-e segítséget, hogy ki tudják-e fizetni a számlákat a hó végén, nekik is csak annyit üzen a miniszter és a kormány, hogy: „sok sikert hozzá”.Ha megnézzük a gazdasági mutatókat és munkanélküliségi adatokat, akkor azt látjuk, hogy a kormány nem tudta megvédeni a gazdaságot a járvány hatásaitól, most pedig Orbán hamis indokokkal próbálja zsarolni uniós tárgyalópartnereit.

Ha a kormány szerint minden a legnagyobb rendben a magyar jogállamisággal, az uniós pénzeket pedig nem fenyegeti a korrupció, akkor a miniszterelnök ne fenyegetőzzön, hanem üljön le a tárgyalóasztalhoz. De egyelőre úgy látszik, Orbánt nem érdekli, hogy 6 milliárd eurós segítséghez jut-e Magyarország, neki csak az a lényeg, hogy ne nézzenek a körmére. Reméljük, csak blöfföl. A mi álláspontunk egyértelmű: Magyarországnak szüksége van az uniós pénzügyi segítségre, ezeket a forrásokat azonban meg kell védeni a korrupt kormányoktól és a pénzéhes oligarcháktól.