Az orvosok bére

Posted by

Kökény Mihály
>A Magyar Orvosi Kamara történetének legnagyobb sikerét érte el: kiharcolta a hazai orvosbérek többlépcsős, nagyarányú emelését. Esély van rá, hogy az osztrák bértábla szerinti fizetések kétharmadát kereshetik majd az orvosok. Mindez a hálapénz felszámolásának is feltétele.

Ne firtassuk, hogy a miniszterelnök a az egészségügyi rendszer járvány idején történő összeomlásától való félelmében bólintott-e rá a bérkövetelésre vagy egyszerűen csak kiszámította, hogy drasztikus lezárások esetén jóval többet veszítene a gazdaság, mint az orvosi béremelés fedezete. A fő az, hogy a kamara alig egy éve hivatalban levő vezetése okos taktika, szívós egyeztetések eredményeként nagy lépést tett előre.

Az orvostársadalom régóta rászolgált erre a javadalmazásra, s remélni lehet, hogy legalább a pályakezdők kivándorlása csökken. De nem lenne szabad megfeledkezni a nővérekről, a védőnőkről, a mentősökről, a karbantartókról sem! S nem ünneprontásként mondom: az ördög a részletekben van. Oda kell figyelni a szabályozásra, az ütemezésre, a béremelésben részesülők körére…