A világ eddig is elég kaotikus volt, most még bizonytalanabb

Posted by

John Haltiwanger 

Donald Trump COVID-19 fertőzése volt az az októberi meglepetés, amire senkise számított. A hír nyomán az amúgyis kaotikus világ megremeget, az aggódalom új magasságokba hágott az Egyesült Államokban és megrendültek a nemzetközi piacok.
Azon túlmenően, hogy miképpen is kapta el az elnök a vírust, ott van a nemzetbiztonsági kocházat kérdése. Az amerikai választási kampányt olyan ellenségek, mint Kína és Oroszország a maguk könyörtelen módján követték. S maga Tump is hónapokon át mondogatta, hogy a levél-szavazatok meghamisíthatják az eredményeket. Amerikai ellenfelei kihasználhatják az időt, amikor az ország olyan sebezhető, ahogy talán soha, és összeesküvés-elméletekkel próbálnak megosztást és bizonytalanságot szítani.

Carl Bernstein így fogalmazott a CNN-ben: “Aggódnunk kell ellenfelein, különösen Oroszország miatt. A helyzetet saját céljaikra használhatják. Esetleg a piacokon próbálkoznak kibernetikai machinációval”. Arról sincs fogalmunk magyarázta Bernstein, hogy mi következik, hogy mihez kell alkalmazkodnunk. Trump a világ legerősebb hadseregének a főparancsnoka. Ez betegségével újabb kérdéseket vet fel. Máris megjelentek álhírek arról, hogy az Egyesült Államok mozgósította “ítéletnapi légiflottáját” a Boeing E-6B Mercury bombázókat.
Aztán ott a szavahihetőség kérdése. A Washington Post júliusban kimutatta, hogy az elnök 20 ezer hamis, vagy félrevezető információt tett eddig közzé. Az elnököt – aki 74 évével a leginkább veszélyeztetettek közé tartozik – most egy olyan halálos vírus fertőzte meg, amelyet hónapokon át lebecsült, amelyről hónapokon át hazudozott. A közvéleménykutatások is mutatják, hogy az amerikaiak nem hisznek a kormányzatnak, különösen, ha a koronavírusról van szó.

Az Egyesült Államok sohasem látott válságban van: sokmilliós a munkanélküliek tömege, 207 ezer amerikai halt meg, mielőtt Trump megkapta volna a fertőzést. Több a kérdés, mint a válasz és az amerikaiak tudják, hogy nem számíthatnak arra, hogy a Trump kormányzat hiteles és friss információkat közöl majd velük. Október olyan lesz, mint egy hosszú év.

https://www.businessinsider.com/

Főcim: A tőzsde is megremegett