A Fehér Ház és a hazugság “kultúrája”

Posted by

Margaret Sullivan (Washington)
> Ebben a helyzetben (az elnök fertőzött, már több mint 200 ezer halott van Amerikában) a legfontosabb, hogy hiteles és igaz információk érkezzenek a Fehér Házból. Tim O’Brien Trump életrajzának írója szerint Donald Trump a negatív híreket következetesen ugyanúgy kezelte. “Tagadta, eltorzította és mindig hazudozott róluk”. Most O’Brien úgy gondolja, hogy nem lesz ez másképp. Túlságosan nagy a rizikót: nem tudni, hogy a piacok miként reagálnak, milyen magas lesz a nemzetbiztonsági kockázat, miként alakul a halálozás. A Trump adminisztráció idején a hazugság “kultúrája” lengte be a Fehér Házat. Már a legelső napon, amikor a legelső szóvivő azt állította, hogy az elnök beiktatásakor gyűlt össze minden idők legnagyobb tömege.

De ez a mostani történet is így kezdődött. A Fehér Ház hallgatott arról, hoyg Trump egyik legközelebbi munkatársa, Hope Hicks megfertőződött. És csak akkor ismerték el, amikor a Bloomberg ezt kiszivárogtatta. Amikor a Fehér Házban már tudtak az elnök fertőzéséről, ott senkinek se jutott az eszébe értesíteni a Biden-stábot, hogy nézzék meg, nem kapta el a vírust a volt alelnök.

Ami meg az elnök egészségét illeti, Harold Bronstein korábbi fehér házi orvos beismerte, hogy maga Trump diktálta le neki 2015-ös levelét, amelyben ez áll: “fizikai ereje, kitartása rendkívüli” és, ha megválasztják “ő lesz a legegészségesebb személy, akit valaha is elnöknek választottak”. Aztán meg éppen most volt, hogy Trump vizsgálaton volt a Walter Reed katonai kórházban és soha senki nem mondta meg, hogy miért.

Egy dologra van szükség. A sajtó folytassa azt az agresszív tényfeltáró munkátt, mint eddig. Soha se higyjék el a Fehér Ház közleményeit, nézzenek mindennek utána. Keressenek megbízható orvosi forrásokat. S ha az elnök hivatal “enyhe szimptómákról” beszél , akkor “rakják tele a rendszert igazsággal”. Miként azt Joe Lockhart Clinton sajtótitkára fogalmazta nekem.