A díszpolgàr

Posted by

Kaltenbach Jenő

>Sokat töprengtem azon, hogy mondjak e valamit Tarlós díszpolgàrsàgàról. Ennek oka nem az volt, aki kapta, hanem aki adta. Karàcsony Gergely következetes volt, hű volt önmagàhoz, úgy viselkedett, ahogy egy normàlis demokràciàban, egy meggyőződéses demokratànak viselkednie kell. Elvben tehàt minden rendben, a törekvés, helyes. Éppen ideje megindulni a normalitàs irànyàba. De azért nem mindegy, hogy kivel.

A jogàllami demokràcia jàtékszabàlyait betrartó pàrtok között, minden nézeteltéresük ellenére, az alapkérdésekben mindig konszenzus kell, hogy legyen. Éppen ezért ott elvben akàr az együtt kormànyzàs is elkèpzelhető, egyébként politikai ellenfelek között is. Erre nyugaton szàmos példa van. Németorszàgban pl. a szocdemek együtt kormànyoznak a konzervatívokkal. Tartomànyi szinten pedig a legkülönbözőbb (szocdem-zöld, konzervativ-zöld, konzervatív-liberàlis stb.) koalíciók vannak.

Egy dolog nincs, semmi esetre: bàrminemű együttműködés a szélsőjobb AfD-vel. A berlini szocdem polgàrmesternek nem okozna gondot díszpolgàri cimet adni, egy konzervativ, zöld, vagy liberàlis elődnek, politikusnak, de soha eszébe nem jutna, hogy egy AfD politikust kitüntessen. Egyszerűen azért, mert azt a szavazói, de az egész német közvélemény, egészen biztosan megrökönyödéssel fogadnàk.

Aki a jogàllami demokràcia írott és íratlan szabàlyait betarja, az sàncon belül van, aki nem, az azon kívül és onnan nincs bebocsàtàs. Mondanom sem kell, erről nekik ma màr európai bizonyítvànyuk is van, hogy a Fidesz sàncon kívül van. Tarlós pedig mindvégig Orbàn hű szolgàja, ígényeinek végrehajtója volt, azaz ő is sàncon kívüli. Ez a döntés egy nàlunk is sokakat megdöbbentő, egyeseket felhàborító döntés volt. Hogyan igazodjon el az àtlagvàlasztó a mai, így is elég bonyolult vilàgban, ha folyton egymàsnak ellentmondó jelzések érik?

Én, az adomànyozó érdekében, nagyon remélem, hogy egyszer majd kiderül; mégis neki volt igaza. Most nem úgy néz ki.