Věra Jourová: naivak voltunk

Posted by

Euronews 

Vera Jourová bizottsági alelnök

Vera Jourová bizottsági alelnök   –   Szerzői jogok  Euronews

Nem bánta meg Věra Jourová bizottsági alelnök azt, hogy a múlt héten beteg demokráciának nevezte Orbán Viktor rendszerét. Az Euronews brüsszeli riporterének a cseh politikus azt mondta, elismeri, hogy Orbán Viktor megnyerte a választásokat. De szerinte egyenlő kampányolási esélyek, szólásszabadság és jól működő média kell ahhoz, hogy szabad és tisztességes választásokat tartsanak Magyarországon.

Az Európai Bizottsági jogállamisági jelentésének brüsszeli bemutatója után adott interjút az Euronews riporterének Věra Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnök. A teljes interjú pénteken kerül majd adásba, most a Magyarországra vonatkozó fontosabb részeket közöljük.

Zsíros Sándor, Euronews:

“A héten Orbán Viktor miniszterelnök lemondásra szólította fel Önt, miután egy interjúban beteg demokráciának nevezte a rendszerét. Megbánta ezeket a szavakat?”

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke:

“Nem, nem bántam meg. Amit mondtam, megmondtam. Talán több százszor is elmondtam már, hogy súlyos aggályaink vannak a magyarországi állapotokat illetően. Akkor más szavakat használtam, de ugyanarról a súlyos aggodalomról beszéltem. Talán félre is értették a szavaimat, mert amennyire emlékszem, a fő üzenetem abban az interjúban az volt, hogy a polgároké, a magyar embereké kell, hogy legyen az utolsó szó. Nagyon is tiszteletben tartom a magyarokat és a választásukat. Elismerem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megnyerte a választásokat. Csak annyit mondtam, hogy az összes tagállamban, így Magyarországon is meg kell vizsgálni azt, hogy meglegyenek a szabad és tisztességes választás feltételei. “