Kedves EU, jönnek még diktátorok!

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Vera Jourova, a jogállamiságért felelős EU biztos, szerint nincs értelme szankcionálni azokat az országokat, ahol a jogállamiság és a demokrácia súlyos sérelmeket szenved. Szerinte a szankció nem segít, csak a párbeszéd.

Fél éve készítik elő a jogállamiságról szóló jelentést, ahogyan Sargentini és csapata is hosszú hónapokig dolgozott a saját jelentésén és előtte Tavares is. Utóbbi kettő már nem dolgozik az EP-ben, Magyarország viszont még mindig teljes jogú tag. Az EU tíz éve folyamatosan aggódik azért, ami már 10 éve nem létezik; a magyar jogállamért. És párbeszélni próbál azokkal, akiknek eszük ágában sincs szóba állni velük.

Mert a magyar kormány tudja, hogy nincs az a párbeszéd, amely eredményesebb lehetne, mint a német nagytőke érdekeinek gátlástalan kiszolgálása. Tudják, hogy ahogyan itthon, úgy az Unióban is a csalás, megvesztegetés, zsarolás a leghatékonyabb fegyver.

Kedves EU! Be kéne fejezni a bábozást! Ne aggódjatok, ne dorgáljátok a magyar kormányt, ne fenyegetőzzetek, mert már senki nem vesz komolyan. Ahogyan ti sem veszitek komolyan magatokat. És az se aggasszon benneteket, hogy a rövid távú gazdasági érdekek érvényesítése érdekében nemcsak nevetségessé teszitek az Uniót, hanem a felszámolását is előkészítitek. Mert ne legyenek kétségeink, ha a többi – főleg posztszocialista ország – azt látja, hogy büntetlenül lehet tagja a közösségnek az az ország, amelynek kormánya szétveri a jogállamot, és velejéig korrupt, akkor egyre több diktator hajlamú populista fogja ezt az utat választani.

Halász Géza illusztrációja