Vének vitája

Posted by

Raskó György
>”Befognád a pofád” – szólt Biden Trumphoz az elnökjelölti tévévita során, mert már megunta, hogy az elnök állandóan a szavába vág. A 90 perces vita európai polgár szemében elképesztően alacsony színvonalú volt, de az amerikai tudósítók is hasonlóan vélekedtek: ” a leggyengébb az eddigi elnökjelöltségi tévéviták közül.” Elgondolkodtató, hogy két vénember (74, illetve 77 éves) hogyan verseng az USA, egyben a világ legfontosabb hatalmi pozíciójáért.

A BBC a vita után un. “reality check”-et készített, ami feketén fehéren rámutat arra, hogy az elnökjelölteket a tények a legkevésbé zavarják. Trump kb. minden harmadik állítása nyilvánvalóan hamis volt, mondta az elemző, de Biden sem ment a szomszédba néhány finom ferdítésért. Trump elképesztően arrogáns volt, amit úgy tűnik sok néző negatívan értékelt, legalábbis ez jön ki az első a közvélemény-kutatási adatokból. Biden úgy nyert kb. 10 százalékponttal, hogy egyáltalán nem volt meggyőző. fáradt öregember benyomását keltette, aki sokszor belezavarodott a saját mondataiba is.

Ha Trump a következő tévévitákon is így folytatja, akkor saját magát fogja megverni, legalábbis nekem ez a véleményem. De lehet, hogy csak megjátssza a hazudozó arrogáns fehér alfa hímet, mert az utóbbi évtizedekben társadalmi pozícióját veszítő fehér szavazó, akinek kisebbrendűségi komplexusai erősödnek, ezt várja el tőle. Trump úgy tűnik mind az ázsiai, mind az afro-amerikai szavazókról lemond, abban bízva, hogy a még többségben lévő fehéreket mobilizálni tudja az elnökválasztáson.

Egy biztosnak látszik: akármelyikük is győz, hatalmas társadalmi feszültségekkel terhes országot vesz át, amelyben hosszú időn át faji villongások és zavargások lesznek. Trump sokat tett azért, hogy ilyen lett az USA belső lelki állapota. Félek, hogy ha nyer Biden e problémával nem fog tudni mit kezdeni. Nem az az erős kezű politikus karakter.