Vasmarok

Posted by

Gellért András

>Csillogó tekintetű, daliás termetű, egészséges lelkű fiatalemberekkel beszélgethettem. Elsőként Kadar Rajmund tizedessel, az országosan ismert Harangvirág élelmiszerbolt parancsnokával. A raktárban fogadott.

Nehéz napja volt az ifjú katonai vezetőnek, hiszen ma három raklap babkonzerv, valamint üveges csemegeuborka érkezett, ezek bevételezése pedig nem mindennapi feladat

.– Fáradtnak tűnik
.– Jól látja, az vagyok – mondja Rajmund.
– Hogyan került Káptalanrecére, a helyi kisboltba?
– Április elején kaptam a parancsot, hogy itt teljesítek majd szolgálatot boltparancsnokként
.– Ezt előléptetésként értékelte?
– Egyértelműen.
– Nagy kihívás lehet ez egy ifjú tizedes számára
.– Óriási megtiszteltetés. Nemzetstratégiai fontosságú, hogy egykisbolt megbízhatóan működjön.
– Tisztában volt a kiskereskedelemmel? Tanulta ezt korábban?
– Persze. Diákként, nyári munkán. Sörös- és borosüvegeket mostam.
– És most?
– Átvettem a napi ügyek intézését
.– Úgy hallottam, két hét elteltével már ön lett a bolt tulajdonosa
.– Nem volt más megoldás. Korábban gondok adódtak a pékáru-val, hiány mutatkozott a kakaós csigáknál. Ezt jelentettem a parancsnokságra, ők döntöttek a tulajdonosváltásról. Azt mondták,ha enyém lesz a bolt, akkor nem lesz hiány kifliből és sajtos levélkéből.A Harangvirágban, köszönhetően a katonai irányításnak, immár minden kapható. Disznósajt, mosószappan, lekváros bukta.

Rajmund vasfegyelemmel irányítja a boltot. A kézfogása is kőkemény, olyan érzés, mintha a vasmű présgépébe szorulna a tenyerünk. Fájdalmas, egyúttal biztonságot sugárzó boldogság.

A rúdtáncosnő fegyvere – karantén bestiárium (részlet) A könyv megrendelhető, megvásárolható a kulturbarlang.hu oldalon, az Írók boltjában és az Örkény István könyvesboltban.