Az ellenzék beérte a Fideszt

Posted by

Gyurcsány Ferenc

>Egy tegnap megjelent közvélemény-kutatásról szeretnék Neked beszámolni. Nem szoktam ilyet tenni, most azonban a helyzet súlyára tekintettel kivételt kell tennem. A Závecz Research legfrissebb kutatása egy kevésbé fontos és egy nagyon fontos jó hírrel szolgált a számunkra.

A nagymúltú kutató kevésbé fontos, ám annál jobb híre, hogy a DK támogatottsága mostanra történelmi csúcsot ért el. A kutatás szerint immáron 18%-on állunk, nem csak stabilan tartjuk vezető helyünket az ellenzéken belül, hanem szemmel láthatóan erősödtünk is a mögöttünk hagyott időszakban. És bár tényleg ez a kevésbé fontos hír – hiszen a teljes ellenzéki összefogás szempontjából szinte mindegy, hogy ki hány százalékot hoz a közösbe – jó tudni, hogy látszik a munkánk eredménye.

És akkor jöjjön az ennél összehasonlíthatatlanul fontosabb adat. A ZRI kutatása szerint az ellenzéki pártok együttesen beérték a Fideszt, a kormánypárt már csak hibahatáron belüli mértékben erősebb az ellenzéknél (34% vs 32%). Az ennél is jobb hír, hogy a kutatás külön-külön mérte az ellenzéki pártok támogatottságát, majd ezt adta össze. Márpedig azt szintén ennek a kutatónak egy korábbi felméréséből tudjuk, hogy ha teljes ellenzéki összefogás van és nem külön ellenzéki pártokra, hanem az ellenzéki együttműködésre kérdeznek rá, akkor az ellenzék még ennél is erősebb, mivel a közös lista és közös indulás újabb félmillió embert állítana az ellenzék mellé.

Kedves Barátom! Ez azt jelenti, hogy ha most vasárnap lennének a választások, akkor már most is képesek lennénk arra, hogy együttes erővel legyőzzük az Orbán-rendszert. Ez nem kis dolog! Éppen ezért fontos, hogy 2022-ben egyetlen közös listán, egyetlen közös programmal és közös miniszterelnök-jelölttel, valamint mindenütt közös képviselő-jelöltekkel álljunk fel az Orbán-rendszerrel szemben. Biztosíthatlak, természetesen tesszük a dolgunk továbbra is, ahogy eddig!

Gyurcsány Ferenc hírlevele