A Fradi a Bajnokok Lígájában – néhány gondolat

Posted by

Gréczy Zsolt
> A világ legjobbjai közé bejutni nagy sportszakmai teljesítmény. Jogos a gratuláció a csapatnak, a mögöttük dolgozó stábnak. hatalmas örömöt szereztek rengeteg magyarnak.- Az edzőt, egy bizonyos Szergej Rebrovot, aki világklasszis volt játékosként és sikert termelt edzőként is, hónapokon át ukránozták, most meg lassan a szobrát építik. Joggal. Amikor jött, én már akkor tudtam, hogy a legjobb igazolás lesz, mert olyan világból jött, ahol a kemény munkában hisznek, ahol nincs mutyi és megalkuvás, ahol a siker a fokmérő.

– A Fradi az adott szabályok között legyűrte a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokot.- A Fradi ezzel máris visszahozott elég sok milliárdot abból a pénzből, amelyet minden adófizető beletett. Függetlenül attól, hogy fradista-e, szereti-e a focit- a pénz ebben az esetben olyan egyesülethez ment, amelynek valóban van hagyománya, múltja, jelentős szurkolótábora.

– Sok gyerek fog jelentkezni focizni, fogy majd a mez, a sapka, a tolltartó- világsztárok jönnek Budapestre- nem, ettől a sikertől nem lesz olcsóbb a kenyér és nem lesz kevesebb a munkanélküli sem. De ez akkor is igaz, ha egy magyar kajakos világbajnok lesz. Csak azért mert focisták – és Orbán szereti a focit – nem érdemes dühöngeni vagy fanyalogni.

– Nem az Orbán-kormány dicsősége a Fradi sikere. Amikor a zöld-fehérek először jutottak a BL-be, Horn Gyula kormányzott. Amikor az UEFA-csoportkört érték el, akkor Gyurcsány Ferenc. Amikor a Debrecen jutott a BL-be, akkor meg Bajnai Gordon. Egyikük sem döngette a mellét. Ugyan, mire tették volna?- Ezek alapján a 16 helsinki arany miatt Rákosi lett volna minden idők legjobb magyar kormányfője?- Ettől a sikertől még nem lesz jobb a magyar válogatott. A Fradi kezdőcsapatában 4 magyar játszott, de ez világtendencia, akár tetszik, akár nem. Nincs már Dalnoki-féle saját nevelésű csikócsapat. A Real Madrid sem hemzseg a spanyoloktól, nem is beszélve az olykor angolok nélküli angol csapatokról.

– A magyar fociakadémia rendszer rossz. Tíz év alatt nem volt képes egy kispályás csapatnyi játékost a topligák környékére sem kitermelni.- Nincs na, ugye. Vagyis nem igazolódott be semmi Orbán futballpolitikájából. Ha bármely kormány betett volna ennyi milliárdot, abból bármelyik kormány idején lehetett volna ennyi külföldi játékost vásárolni. A magyar válogatott – amelynek sikeréért ugyancsak szorítok – 52. a világranglistán. Tagjai elvétve játszanak jegyezhető külföldi csapatban.

– A Fradi sikere ellenére felesleges volt ennyi stadiont építeni, mert drágák, bűzlenek a korrupciótól és hatalmas nehézséget jelent a veszteségek pótlása, a fenntartás. – A Fradi ma is magyar csapat, de légiósaival – erőn felül teljesítve -felért az európai középmezőny tetejére. Ma már a magyar mellett szlovén, ukrán, macedón, grúz, albán és norvég válogatottat is ad. Ilyen ma a világfutball.- A Bajnokok Ligájába jutással minden játékos értéke jelentősen megnőtt. Könnyebb lesz igazolni, igaz, vinnék is majd a csapat erősségeit.

– A Ferencváros Orbán előtt is volt és Orbán után is lesz. Számomra a klub nem politikai állapot, hanem személyes érzelem kérdése. Hét évesen vitt ki apám először Fradi-meccsre. Dolgoztam az egyesületnél. Albert Flóriánnal együtt lehettem a Baráti Kör elnökségi tagja. Számos relikviát, fotót őrzök. Munkámat a klub diplomával köszönte meg. – Értek tehát minden aggódást, dühöt, méltatlankodást, eufóriát, örömöt. A Ferencváros akkor is Ferencváros. Bárki is vezesse és bárki legyen a miniszterelnök. Az nekem Schlosser Imre, Sárosi György, Elek Gyula, Kökény Beatrix, Gyarmati Dezső, Pais Péter, Magyar Zoltán, Csányi Béla, Komáromi Tibor, Székely Éva, Novák Dezső, Nyilasi Tibor, Vogel Soma, Dalnoki Jenő, Nagy Béla és sokan mások. Ennyi

Címkép: Pezsgőt bontanak Fradi játékosok, hogy leöntsék Rebrovot a sajtótájékoztatón