Új időszámítás Romániában?

Posted by

Gyurcsány Ferenc
>A vasárnapi helyhatósági választásokon egy sor olyan jelölt győzött, akik egy új, európai, nyitott politikát képviselnek. Az erdélyi magyarság továbbra is négy tanácselnöki helyet és számos polgármesteri tisztséget szerzett. Az meg valóban felemelő, hogy Marosvásárhelynek két évtized után újra magyar polgármestere van. Gratulálunk Soós Zoltánnak!

A Demokratikus Koalíciónak ezer baja van a Fidesz úgynevezett nemzeti politikájával. De valami legyen világos! Azt tartjuk helyénvalónak, ha a nemzeti kisebbségek széleskörű önállósággal rendelkeznek, ha településeiket vezethetik, irányíthatják, ha nyelvüket, kultúrájukat, nyilvánosságukat védjük, támogatjuk. Legyen természetes, hogy román, szlovák vagy ukrán állampolgárként teljes életet lehet élni magyarként a szomszédos országokban!

Hogy ez nem veszélyezteti, hanem gazdagítja az adott ország gondolkodását, kultúráját, végső soron erősíti a sok nemzetiségű államot. A föderatív Európa a nemzetek és a nemzetiségek Európája marad. De nem a nacionalizmusok, hanem a befogadó, értő nemzeti és európai büszkeség talaján! Románia mintha ebbe az irányba tett volna most egy lépést. Lehet, hogy tanulni kellene tőlük…?

Címkép: Soós Zoltán Marosvásárhely polgármestere