ELTŰNT A NAPRAFORGÓ – Mälar-parti séták

Posted by

Gergely Tamás: 

<Azt hittem, valaki kocsányt szúrt a homokba, annyira váratlan helyen tűnt fel, méternyire minden zöldtől. De a ”kocsány”, nőni kezdett, növény formája lett, s mit ad isten, feje, majd virága. Törpe napraforgó, amilyet a virágüzletben árusítanak.

Gondolkoztam, hogyan került ez ide? Ültette valaki? Nem valószínű, mert ha szándékos lett volna, jobb helyet választ az illető. Elszórtak egy magot? Valaki vagy valami – egy madár, de hát honnan hozta? Halászt láttam a közelben. Valószínűleg az ő zacskójából pattant ki a mag, igen, ezt már el tudom fogadni.

Szóval ott virított egy körülbelül hetven-nyolcvan centis napraforgó, bár… Éva megjegyezte, hogy nem a napra fordul. Mindegy, szép volt, napraforgó volt.
Volt, mert egyszer csak eltűnt, s én nagyon bántam, hogy nem fényképeztem le. Napokig készültem rá, mégis elmaradt.
Hova lett? Ha valaki rosszaságból csinálja, eldobja a közelben, de mi a nyomát sem találtuk.
Ha valaki letépi, marad a gyökere, szára egy része.
Elvitte valaki magának haza, ”mert szereti a szépet”? Törjön el a dereka! Az a növény nem az övé volt, engem megfosztott az örömtől, hogy láthattam. Sejtem, hogy mást is, a természetben sétálók érzékeny lelkek.

És fáj most a hiánya.

Azonkívül fáj szembesülnöm azzal a tudattal, hogy ilyen gyenge, kiszolgáltatott egy virág, egy növény. Az ember bizonyos helyzetekben.
Például megtámad a vírus. Vagy legyengülsz, ha pedig hetekig a lélegeztetőben tartanak, tanulhatsz meg újra járni.
Vagy erőszaknak esel áldozatul. Beugranak belarusz képek, hírek, például, hogy az OMON legényei tüntetőket, vagy véletlenül kiszemelteket félholtra vertek. Az egyik a barátjára várt az utcán, nem tüntetett.

Nyemcovot lelőtték. A Kreml közelében. Politkovszkaját a lakásához közel, a liftben. Navalnijt megmérgezték Tomszkban.
Somogyi Béla, a Népszava újságírója a fehérterror áldozata lett. Iszonyatosan megkínozták, szemét kiszúrták, testét a Dunába dobták. Az utcán kapták el, másodmagával, autóba tuszkolták.

Kiszolgáltatott az egyén nagyon. Növény, állat, ember.