A magyar embereket nem sértette meg senki

Posted by

Donáth Anna
>„Varga Judit azt állítja, hogy Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke »megsértette« a magyar embereket azzal, hogy beteg demokráciának nevezte a magyar rendszert. Ezzel szemben a kritika csak és kizárólag a tudatosan igazságtalan és embertelen jogrendszert építő kormánynak szólt, a magyarok érdekében. Aki ezen a kritikán megsértődik, és egyből lemondást követel, az elismeri, hogy ő is részese volt a magyar demokrácia lerombolásának.

Orbán Viktor már a biztos lemondását követeli. Pedig mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a magyar kormány által épített rendszer igazságtalan, embertelen, veszélyes. Vagy Jourová kifejezésével: beteg. És valóban, Orbán szándékosan gyengíti a jogállamot, a nemzet immunrendszerét, hogy minden lopása büntetlenül maradjon, amihez aztán miniszterei is asszisztálnak. És persze az sem igaz, hogy Jourová a személyes véleményét fogalmazta meg. Azt a döntést mutatta be, amivel az EP kétharmada a Fidesz-kormány ellen szavazott, amivel a Néppárt a Fideszt felfüggesztette, amiért Tusk legutóbb kritizálta őket. Európa ellenük van – hiába próbálnak hangos balhékat generálni.

Ezt ma Varga Judittal is közölni fogom: este a Tranzit Fesztivál pótlásán, egy néhány tíz fős eseményen vitatkozunk majd a magyar jogállam állapotáról. Nem fogok engedni: egyértelművé teszem, hogy a 10 éve épülő fideszes jogrendszerre csak ilyen jelzők használhatók: igazságtalan, beteg, veszélyes.Igazságtalan, mert az egész rendszer egy kiválasztott elit védelmére épül – mindenki mással szemben. Beteg, mert az elmúlt tíz évben kiüresítették az alkotmányos intézményeket, és a  demokráciának mára már csak a látszatintézményei maradtak meg. Veszélyes, mert a kormány járványhelyzet idején is a saját hatalmi érdekei alapján hoz döntéseket.”