Nemcsak Trumpot, Putyint is Nobel-díjra jelölték

Posted by

Németh Árpád

>Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnököt a 2021-es Nobel-békedíjra jelölték. A TASZSZ azonban sietve hozzátette: a jelölés nem a Kremlből érkezett. „A Kreml ennek ellenére örülne a kitüntetésnek” – idézte az orosz hírügynökség Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőt.

Nem sokkal azok után, hogy Putyin sikertelenül próbálta kivégeztetni Navalnijt, magasrangú oroszok Nobel-békedíjra jelölték Putyint” – ezt viszont már Bill Browder, a Moszkva elleni szankciókat szorgalmazó Magnyitckij-törvény egyik kezdeményezője tweetelte. Miközben Navalnij már felépülőben van, független német, francia és svéd laboratóriumok megállapították, hogy az orosz ellenzéki aktivistát novicsokkal mérgezték meg, ugyanazzal a szerrel, amit korábban a rendszer más ellenzői ellen is bevetettek. A Kreml simán elutasította, hogy Navalnij Oroszországban mérgezték meg. A TASZSZ szerint a Szergej Komkov író nevével fémjelzett Nobel-békedíj javaslatot még szeptember 10-én elküldték Oslóba, de a tudósítás nem részletezi, hogy Putyin milyen érdemeivel szolgált rá az elismerésre.

Donald Trump, amerikai elnököt egy nappal korábban, szeptember 9-én jelölte ugyancsak a jövő évi Nobel-békedíjra egy szélsőjobbos norvég parlamenti képviselő az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti viszony rendezéséért. A Nobel-békedíjról a norvég törvényhozás testülete dönt jövő októberben.

Putyin és Trump egyébként a múlt héten – a világ több vezető politikusával: a brazil, a török és a belarusz elnökkel, illetve a brit és indiai miniszterelnökkel együtt – az Ig Nobel-díjat érdemelte ki az egészségügyi képzésért. Az indoklás szerint „a koronavírus-járvány idején arra tanították meg a világot, hogy a politikusok hatékonyabban befolyásolják az életet és halált a tudósoknál és orvosoknál”.

A szarkasztikus Nobel-elismerés előtti Ig arra utal, hogy a kitüntetés mosolyt fakaszt, majd elgondolkodtat. (Az Ig az  “imaginative” képzeletbeli rövidítése).

euronews.com