Brutalista templomépületben immerzív szoborinstalláció, avagy képzelt történetek egy teniszpályán

Posted by

Kereszty Anna

>Templomépület betonból, benne teniszpálya és három fehér színű, életnagyságú szobor – ez a Rövid történet. A tér már önmagában is érdekes élmény, az installáció pedig többféle művészeti ág: a szobrászat, az építészet és a színház határterületén jár. Berlin legbefolyásosabb kortárs galériája, a König Galerie kiállítása olyan komplex élményt nyújt a látogatók számára, melyben az installáció a kiállítótérrel összhangban mutat be mindenki számára sajátosan értelmezhető jelenetet a felnőtté válásról, individualizmusról és azokról a keretekről, amelyek közé szorítva kell élnünk. Elmgreen & Dragset: Short Storyja.

Templomból kortárs galéria

A főként fiatalabb generáció művészeit képviselő König Galerie Kreuzbergben, a város egyik legeklektikusabb és legnyüzsgőbb negyedében található egy korábban templomként működő, brutalista stílusban megalkotott épületben. A művészeti közegben nevelkedett Johann König 21 évesen döntött úgy, hogy saját galériát alapít, amihez nagybátyjától kapott kezdőtőkét. Kezdeményezése mára Berlin legnagyobb és legjelentősebb kortárs galériájává nőtte ki magát, mely jelenleg 40 nemzetközi művészt képvisel. Köztük szerepel például Erwin Wurm, akinek műveit két éve bemutatta a budapesti Ludwig Múzeum is, vagy a nagy méretű festményeket alkotó Katharina Grosse és a több művészeti területet is felölelő, minimalista esztétikával dolgozó Elmgreen & Dragset művészpáros.

A körülbelül 800 alkotást reprezentáló gyűjtemény nem egy bizonyos irányzat vagy iskola köré szerveződik, hanem a kortárs művészeti élet különböző területeinek Johann König által legkiemelkedőbbnek tartott művészeit képviseli. Szobrok, videók, hanginstallációk, festmények, fotók, illetve performansz-munkák is szerepelnek a galéria általában konceptuális és térre fókuszáló/reflektáló alkotásokból válogató kiállításain.

2017-ben megnyílt a König London is egy régi parkolóházban, 2019 novemberében pedig a König Tokiót avatták fel Japánban, ahol viszont kizárólag németországi művészeket mutatnak be.

Az újrahasznosított betonból készült Szent Ágnes-templom 1967-ben épült Werner Düttmann tervei alapján és egészen 2004-ig működött katolikus templomként. Az egyre romló állapotú ikonikus épületet Johann König 2012-ben vette bérbe az egyháztól, és a több évig tartó helyreállítási és átalakítási munkák után 2015-ben költöztette át ide az akkor már tizenhárom éve üzemelő galériáját. Az épület áttervezésével Arno Brandlhuber építészt bízta meg, aki lebegő mennyezettel osztotta ketté a főhajó terét, amelyben így két, szinten nyolcszáz négyzetméternyi kiállítótér jött létre. Az épületkomplexum többi része kulturális intézményeknek, irodáknak, közösségi tereknek és egy szoborkertnek is helyet ad.

A különleges téri adottságok a jelenlegi kiállításban is kulcsszerepet játszanak, ahol a félhomályban derengő térbe lépve egy színpadi fényekkel bevilágított teniszpályán találjuk magunkat.

Konig2
Az egykori Szent Ágnes-templom, ahol most a König Galerie működik. Fotó: Kereszty Anna

Az egykori Szent Ágnes-templom, ahol most a König Galerie működik. Fotó: Kereszty Anna

Elmgreen & Dragset: Short Story

Az egykori főhajó felső terében a Berlinben élő és alkotó skandináv művészpáros, Elmgreen és Dragset Short Story című szobor-installációja – amely egyébként a Königben rendezett első egyéni kiállításuk is – egy teniszmeccs utolsó pillanatát merevíti ki.

A betonfalakkal határolt teremben a látogató először egy spotlámpával megvilágított félmeztelen, tolókocsiban ülő, bóbiskoló férfit pillant meg, aki a teniszpálya felé fordulva talán álmodik vagy emlékezik, esetleg unalmában szunyókál. Vajon ő a játék bírója, vagy esetleg az egyik résztvevő volt a meccsen, aki most visszaemlékezik erre a meghatározó élményre gyerekkorából?

A szinte életnagyságú teniszpályán, melynek geometriája diptichonszerűen osztja fel a teret, két fiú alakja látható egymással átlósan szemben. Az egyik oldal a győztesé, a másik a vesztesé. A barnás narancs színű talajon futó fehér vonalak nemcsak a játék szabályait tisztázzák, hanem geometriájukkal az utcai felfestésekre is utalnak, amelyek szabályoznak és vezetnek bennünket a mindennapi életben, de akár Piet Mondrian geometrikus vonalaira és kompozícióira is emlékeztetnek. A bronzszobrok fehérre festése és a tér minimalizmusa a letisztult skandináv hagyományokat idézik meg.

Short story6

Elmgreen & Dragset: Short Story, 2020, König Galerie, Berlin. Fotó: Roman Maerz


Az egyik fiú, Kev kiterülve fekszik a padlón, a másik, Flow a vele szemben levő térfélen ellenfelének hátat fordítva áll, kezében egy kupával. A győztes fiú arcán azonban semmi öröm nem fedezhető fel. Vajon miért nem örül a győzelmének? A részletek csak akkor fedezhetők fel, ha a látogató körbejárja a teret és – mintegy nyomozóként – megpróbálja a tett helyszínén rekonstruálni, mi történhetett az ábrázolt pillanat előtt, és egyáltalán mi is ez a pillanat, amit az installáció ábrázol. A vesztes fiú termete kisebb a partnerénél, tehát valószínűleg nem volt igazságos maga a játék sem, ezért a győzelem sem okozott igazi örömöt.

A művészek szándékosan hagyják nyitva a történetet, ami többféleképpen olvasható. A befogadó saját asszociációira van bízva a narratíva kiegészítése, így a néző egyszerre marad a szituáció megfigyelője és válik résztvevőjévé.

Short story2
Elmgreen & Dragset: Short Story, 2020, König Galerie, Berlin. Fptó: Roman Maerz

Az erős narratíva, a színpadias fény, a grandiózus tér és a szereplők elrendezése szinte színházi élményt nyújt. A teniszmérkőzések esztétikájukban arénához hasonlítanak leginkább, tehát a pályát akár színpadként vagy harctérként is értelmezhetjük. Fordulatok, győztes, vesztes, öröm, bánat és felfokozott érzelmek a nézőkben. Hogyha egy sportmérkőzés dramaturgiájára és társadalmi szerepére gondolunk, akkor mindez nem is áll messze az ókori színházak szerepétől.

A teljes esszé itt olvasható: https://www.artmagazin.hu/articles/essze/brutalista_templomepuletben_immerziv_szoborinstallacio?fbclid=IwAR3pD-bo0ViGMnC2G2V200uXch4hPCCt1UujMYbiKWMZfX6-38bqamBchI8

https://www.artmagazin.hu/