Nem maradhatok csendben

Posted by

Dan Rather
Nincs itt a hallgatás ideje. Most nem lehet egy pártot választani az ország helyett. Most nincs idő mérlegelni, hogy melyik a kisebbik gonosz. Minden lelkiismeretes nőnek és férfinak meg kell szólalnia, különben felelősek lesznek azért,hogy Amerika az önkény és a káosz felé araszol.


Ez most a felismerés ideje, olyan pillanat, amit még sose láttam az életemben. Láttam az országot mély nyomorban, amikor az éhezők ennivalót koldultak a Nagy Válság idején, amikor a nácik átmasíroztak Európán, a japánok meg Ázsián, amikor rakétákat telepítettek Kubába, amikor politikai vezetőinket meggyilkolták, amikor egy elnök az Ovális irodából összeesküvést irányított, amikor elrabolt repülőgépek felhőkarcolókba csapódtak. Félelmetes idők voltak ezek, ennek ellenére sose aggódtam amiatt, hogy az elnök aktívan aláássa az amerikai demokráciát, s ennek érdekében erőszakot szít – még Nixon se tett ilyet minden bűnös cselekedete mellett.

Az, amit Donald Trump ma mondott, az egy diktátor beszéde. Közölni, hogy megfontolja azt, hogy ő lesz az első elnök az amerikai történelemben, aki nem fogadja el a békés hatalomátadást – ez nem egy rossz mondat. Nem vicc. Ő nem viccelt. És nem a jövőre utalt. Szavai már most fenyegetik erőszakkal és törvénytelenséggel választási rendszerünket.

Gyanítom, hogy ezért teszi ezt, mert úgy érzi ezt kell tennie. Ugyanazon okból, amiért szennyet dobál Joe Bidenre. Mélységes félelemből, hogy veszteni fog. Elveszteni a választást olyan, mint veszteni a bíróságon. És az börtönt is jelenthet. Arra gyanakszom, hogy Trump motivációja inkább ösztönös. Hatalmon kell maradnia csupán a hatalom kedvéért. Képtelen vereséget szenvedni, mégha ehhez csalnia kell. Ha fel kell robbantania az amerikai demokráciát. Meglehetősen keveset törődik a 200 ezer COVID-halottal. Miért törődne ő az Alkotmánnyal, az Alapjogokkal?

Nem önthetjük le cukormázzal azt a veszélyt és sötétséget, amiben élünk. De vigasztal, hpgy az amerikaiak többsége nem akarja EZT. Trump maga veszélyezteti azt, hogy elveszít olyan államokat, amelyeket könnyedén megnyerhetne. Tábora tele van energiával és igen nagy. De az ellenzék is. Külföldön láttam ahogy ellenzéki pártok erkölcsi értékeiket becsatornázzák és nagy változásokat érnek el. És ennek az ellenzéknek nincs annyi ereje, hatalma és anyagi java, mint azoknak, aki fellépnek Donald Trump ellen.

Donald Trump szerint ő maga a választás tétje. Ez egy csata lesz azért az amerikai demokráciáért, ahogy megismertük. Már túl vagyunk a riasztó lövéseken. A szövetségesek már félre verik a harangokat. Most mindazok, akik le akarják győzni Donald Trumpot tudják, hogy kis többséggel megnyerni a választást nem elég. A győzelem nagysága valószínűleg számítani fog. Ha nem sikerül, mi lesz? Nem tudom. De azt mondom, maradjunk szilárdak. Őrizzük meg energiánkat az előttünk álló harcokra. Maradjuk hűek a közösségünkhöz, az országunkhoz, a lelkiismeretünkhőz. Ha elegendő tisztességes és bátor amerikai jön össze, akkor országunk jövője jobb, becsületesebb és igazságosabb lesz.

A szerző a CBS televízió híres műsorvezetője volt

Címkép: Dan Rather és az elnök