Baj lesz. Nagy. Hamarosan

Posted by

Swan Edgar   

Napsugaras szép estét! Annyira a végén járunk a csodás időnek – az előrejelzések szerint legalábbis -, hogy jónak gondoltam este is ilyesmit kívánni, hátha bejön. Vagy kimegy. Úgy tűnik, nem csak engem foglalkoztat az időjárás. Lett itt nekünk egy másik hobbi-meteorológusunk is. Matolcsy Györgynek hívják.

“az évtized mostanihoz hasonló “brutális” indulása ritka a történelemben. Lezárult a 2013-2019 közötti napsütéses, konjuntúrát hozó időszak, borúsabb hét év kezdődött 2020-tól, ami a pandémiával indult. (MTI)”

Ezt nem otthon, a konyhaasztal mellett mondta el a mester, hanem az 58. Közgazdász-vándorgyűlésen. Hogy akkor mi van? Hét szar év jön? Nem az volt, hogy az egész Unió megszívja a gazdasági válságot, kivéve minket? Mert mi kanyarban előzünk az autópályán, szemben a forgalommal, hegynek fölfelé, és nemhogy nem lesz visszaesés, hanem növekedés lesz, ráadásul sorra húzzuk fel a passzívházakat, amitől annyi pénz marad a családok zsebében, hogy majd nem győzik két kézzel költeni? Mi történt? Felébredt Tündérország megálmodója? Lehet egyébként, hogy csak betévedt a munkahelyére, és valahogy a kezébe került a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb Inflációs jelentése. Mert abban ilyen viccességek vannak:

“…az infláció éves mértéke 2022-ben eshet vissza 3 százalékra, idén és jövőre még kevéssel meghaladhatja a 3,5 százalékot; a gazdaság teljesítménye is 2022-re térhet vissza a korábbi szintre, és addigra csökkenhet a GDP-arányos államadósság 70 százalékig, a munkanélküliségi ráta is ekkorra mérséklődhet ismét 4 százalékra.

A háztartások óvatosabbak, a megtakarítások jelentősége felértékelődik, emiatt a belső fogyasztás csökken, és a nemzetközi szintű visszaesés miatt a külső inflációs környezet is gyenge…

A vállalatok a járvány első hulláma miatt még inkább csak elhalasztották, most viszont a bizonytalan jövedelmezőség miatt egyre többen el is vetik a tervezett fejlesztéseket…

…a foglalkoztatás pályája hasonlóan alakulhat, hiszen az év első felében a munkaadók a rövidebb munkaidőben látták a megoldást, ám a következő hónapokban egyre több elbocsátással is számolni kell. A mélypont 2021 elején várható, 5 százalékot rövid ideig meghaladó munkanélküliséggel, ami 2022-ben újra 4 százalékra mérséklődhet…

A háztartások reáljövedelme idén csekély mértékben csökkenhet, de a versenyszférában továbbra is jelentős, éves szinten bruttó 6-7 százalékos béremelkedés várható. A fogyasztás ennek ellenére visszafogott marad, ami nem csak az inflációt, hanem a felzárkózást is akadályozza…

…a Magyarország számára kiemelkedően fontos autóipart, és a régiós összevetésben ugyancsak jelentős idegenforgalmat is visszaveti. A kereslet visszaesését az igazgató főképp a külső piacok megtorpanásának tulajdonítja, hiszen az adatok szerint a kilábalás világszerte nehezebb, mint gondolták… (MTI)”

Hát, szerintem kellene szólni Orbán Viktornak, hogy ideje kitalálni valamit a jövedelem nélkül maradók kimentése érdekében, mert rohadt nagy baj lesz hamarosan. Nagyobb, mint amekkora már most is van. Már csak azért is, mert úgy tűnik, kormánykörökben úgy tudják, hasítunk, mint a svájci bicska.

“Szijjártó Péter megállapította: ahhoz, hogy az emberek dolgozhassanak, egészség kell, és az, hogy legyen munkahelyük. Ezért döntött úgy a kormány, hogy a munkahelyeket megvédeni és új munkahelyeket létrehozni képes vállalatokat támogat, azaz a munkanélküliség finanszírozása helyett a munkanélküliség elleni harcot kívánja finanszírozni (MTI)

Meg sem merem kérdezni, honnan tudja Szijjártó Péter, mi kell ahhoz, hogy valaki dolgozzon. Talán olvasta valami röplapon, amit helikopterről hajigáltak szerteszét. Fene tudja. Mindenesetre engem – már persze, ha én is olyan okos, világhírű, mindenki által tisztelt és csodált szaktekintély lennék, amilyen Szijjártó – rohadtul zavarna, ha a főnököm által először használatba vett, megrágott és visszaöklendezett bölcsességet kellene újrahasznosítanom saját gondolatok hiányában. Nem először. Nem ötödször. Nem is utoljára. Ráadásul – ha hiszünk Matolcsynak és a jegybanki jelentésnek – eredménytelen a munkanélküliség elleni harc akkor is, ha azt szeretik finanszírozni verbálisék.

Ismétlem magamat, pedig már én is unom: baj lesz. Nagy. Hamarosan.

kolozsvaros.com