A szabadság normái

Posted by

Béndek Péter
E poszt apropója a természeti törvény és a szabadság súlyos kikezdése, amennyiben ezeket jobbról és balról is politikai programoknak rendelik alá, súlyos tehertételét jelentve a civilizációnknak. Amit a magyar miniszterelenök mond, az általában hazugság, ez esetben azonban a civilizációnkat — pláne annak olyan törékeny tagjait, mint a magyar — súlyosan veszélyeztető hazugság is, amennyiben relativizálja a nyugat kétezerötszáz éves rendjét: ezen belül is a rend lelkét, az íratlan törvényeket és normákat azzal kapcsolatban, hogyan kell viselkedni egymással, magyarokkal és idegenekkel egyyformán az emberségünk mércéje szerint, az (erkölcsi) ember voltunk fenntartása érdekében.

Ahogy mással bánunk ugyanis — legyenek azok ellenkező pártállásúak, “Brüsszel” vagy a szírek — alapvetően befolyásolja az önképünket is. Ez a civilizációnk értelme. Amikor a magyar kormányfő hadba hívja a híveit és folyamatosan szembemegy a civilizácót alkotó (konstituáló) normákkal, hatalmi céljai érdekében relativizálandó és megrendítendő őket, a magyarok ember voltát utasítja a provinciális nemzeti (=minden nemzeti provinciális) és a hatalmi normákra ráfűződő törzsi énjük mögé.

Lemondani az emberiséget összefonó univerzális normákról (elvárva azok teljesülését másoktól, de magunktól is) a barbárságba, a szubhumán-állati-ösztön létbe vezet vissza. Ennek nemhogy a kereszténységhez nincs köze, de semmihez, amire az emberiség valaha büszke lehetett a saját teremtményei közül. Nem véletlenül érezhetjük magunkat — tudom, nem egyedül vagyok — egy falkaország lakóinak egyre erősödően már tíz éve.
Foggal-körömmel ragaszkodnunk kell hozzájuk, nem szabad elengednünk a természeti törvény és a szabadság normáit!