Értékrend

Posted by

Kaltenbach Jenő
>Régóta folyik a vita arról, hogy Orbàn nagy formàtumú àllamférfi e, vagy csak egy ügyes manipulàtor. A híveknél ez persze nem vita tàrgya, de a màsik oldalon is akadnak, nem is kevesen, akik nem vitatjàk el tőle a politikai tehetséget.

Ha csak a sikereit, vàlasztàsi győzelmeit vesszük alapul, akkor a minősítés indokoltnak tűnik, ha azonban egy kicsit mélyebbre nézünk akkor jóval àrnyaltabbà vàlik a kép. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen az az orszàg, az a tàrsadalom, amelyben a politikus mozog, és az sem, hogy mit is akar kezdeni vele. A tàrsadalom politikai attitüdjének, értékrendjének ebben döntő szerepe van.

Nos a TÀRKI 2009- es, 5 évvel az EU csatlakozàs utàni, kutatàsa szerint a magyar tàrsadalom értékrendje jóval közelebb van az ortodox kelethez, mint a nyugathoz, és ez azóta csak erősödött. Ez azt jelenti, hogy a nyugatra jellemző értékek, mint amilyen a nyitottsàg, az individualizmus, a liberàlis demokratikus jogàllam, az emberi jogok, a normaszegés elítélése kevébe jellemzők nàlunk, mint nyugaton.. Annak a politikusnak, annak a pàrtnak, amely ezeket az értékeket tűzi a zàszlajàra, nem kisebb a feladata, mint a tàrsadalmi értékrend, az uralkodó felfogàs megvàltoztatàs. Úszàs az àrral szemben, az àhított part felé.

Ezzel szemben, aki az adott helyzetet elfogadja, annak minden jellemzőjét a sajàt javàra kamatoztatja, a meglévő, neki kedvező tendenciàkat tovàbb erősíti, annak lényegében nyert ügye van. Nem az àr ellen, hanem az àrral úszik. A feladat nagysàga, a teljesítmény értékelésekor ez egy döntő szempont.