A nők is emberek

Posted by

Jámbor András

>Elhunyt Ruth Bader Ginsburg az amerikai legfelsőbb bíróság tagja, feminista ügyvéd, progresszív ikon. Ginbsurg halálával nem az amerikai politika vesztett csupán egy órási alakot, hanem gyásznap ez mindenkinek szerte a világon aki hisz abban az egyszerű tételben, hogy nem csupán a férfiak, hanem a nők is emberek.

1972-ben Ginsburg társalapítója volt az amerikai TASZ, az ACLU nőjogi projektjének, majd pár évig vezette is azt. 1974-ig több mint háromszáz nemi diszkriminációs ügyet vittek. Az ACLU Nőjogi projektjének igazgatójaként hat nemi diszkriminációs ügyet vitt a Legfelsőbb Bíróság elé 1973 és 1976 között, ötöt meg is nyert belőle. Egyik legismertebb ügye volt, amikor egy feleségét elveszítő férj jogaiért harcolt, hogy apaként ugyanúgy maradhasson otthon a gyerekeivel, mint egy anya. Érvelése arról szólt, hogy a törvény amely az anyáknak többet jogot adott a gyereknevelésre, egy sztereotip előfeltételezésen alapul, hogy az anyának van otthon a helye a gyerekkel.

Ginsburgot Bill Clinton nevezte ki 1992-ban a legfelsőbb bíróság tagjává, amelynek egyik legjelentősebb mindkét politikai oldal által elismert tagja lett. Halála után még Donald Trump is méltató sorokat írt róla. Fellépet az abortuszhoz való jog szigorítása ellen, és a nők védelmében. Azok nélkül a lépések nélkül amelyeket Ginsburg Amerikában a nők jogaiért megtett, ma globálisan is mást gondolnánk arról, hogy mihez van és mihez nincs joga a nőknek.

Már életében filmet forgattak róla, magyarul Az egyenjogú nem címmel került a film bemutatására. Normális esetben azt írnám ide, hogy nyugodjon békében. De utolsó kívánsága az volt, hogy az elnökválasztás előtt már ne jelöljön helyére új bírót az elnök. Ennek ellenére a republikánus szenátusi többség már bejelentette megvizsgálják, hogy a választásig hátralévő pár hétben már elindítják a jelölési folyamatot. Az viszont biztos, nagy formátumú hőst vesztett el ma az emberiség!