Vidnyánszky Attila – és egy közmondás a vízről meg a borról

Posted by

Serény Péter

>Ezt olvastam a Magyar Hang online kiadásában, Makrai Sonja hosszabb írásában {a címhez kapcsolódó bekezdésekben:}

„Vidnyánszky Trianont hiányolta az SZFE-ről, pedig Kaposváron sem foglalkoztak az évfordulóval

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és a színművészeti újonnan létrehozott kuratóriumának elnöke a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy leginkább a hazaszeretet megjelenését hiányolja a színművészetiről, mondván az SZFE nem szentelt külön vizsgákat Trianon témájának. Utánanéztünk, hogy a Kaposvári Egyetemen, ahol Vidnyánszky Attila művészeti rektor-helyettesi posztot tölt be, mindez megvalósult-e.

Az intézménytől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyedül az elsőéveseknél emlékeztek volna meg Trianon századik évfordulójáról. A Dalok a lövészárokból című vizsgaelőadás – amely az intézmény közlése szerint az első világháború és Trianon témakörére reflektál dalokkal, versekkel és a magyar néptánc hagyományainak bemutatásával, összművészeti módon – a járványügyi helyzet és az online oktatás bevezetése miatt elmaradt. A tervek szerint ebben a félévben rendezi meg az előadást Kéri Kitty, Takács László János koreográfussal. Mint az intézmény írta, a bemutatót 2020 decemberében tartanák, de a pandémia újabb hulláma miatt akár tovább is tolódhat. Az osztálynak Eperjes Károly tart színészmesterséget, de ő nem Trianon témáját dolgozta fel, hanem az antik görög drámaírókat, és Shakespeare-t választotta.

A többi évfolyamon nem foglalkoztak Trianonnal, a második évfolyamnál Shakespeare-drámák szerelmi témájú jeleneteiből, Karinthy Frigyes műveiből, illetve Kurt Weil dalaiból rendeztek előadást. Bozsik Yvette a Nyaralás és a Chicago című darabokat vitte volna színre a harmadikosokkal, velük Kelemen József Brecht Kaukázusi krétakörét próbálta, míg a pandémia közbe nem szólt. Ugyanígy jártak a Molnár Ferenc vizsgával, amelyek próbáit Bakos-Kiss Gábor vezetésével fel kellett függeszteni a járvány miatt. A negyedévesek diploma-előadása Móricz Zsigmond műveire (Árvácska, A nihilista) épült, ezt június végén be is mutatták, de csak a szűk hallgatói és oktatói közönség előtt. Az intézmény tájékoztatása szerint ezt megelőzően Az ember tragédiája című drámát, mint beavató előadást mutatták be Kecskeméten, osztályfőnökük Cseke Péter rendezésében, amelyet a budapesti Nemzeti Színházban is előadtak.

Vidnyányszky Attila az említett interjúban szintén hiányként említette, hogy az SZFE nem szervezett fesztivált a leszakított területeken lévő színiskolások részvételével. Ilyen Kaposváron sem valósult meg, ráadásul, ahogy az intézménytől megtudtuk elmaradt az elsőévesek moszkvai útja és a nyári nemzetközi tábor is. – A határon túli fiatalok bevonása a képzésbe fontos az egyetem számára, sok esetben nyernek felvételt az osztályokba. Vidnyánszky Attila öt kárpátaljai származású hallgatót vett fel 2020 júniusában, akik most kezdik tanulmányaikat az első évfolyamban – írták válaszukban.” https://hang.hu/kultura/2020/09/14/vidnyanszky-trianont-hianyolta-az-szfe-rol-pedig-kaposvaron-sem-foglalkoztak-az-evforduloval/

Lehet, hogy egyedül nekem jutott eszembe az ismert magyar közmondás: „Vizet prédikál s maga bort iszik. Olyan emberre illik e km., ki másként cselekszik, mint beszél.)” Itt olvasható, pl.: Sirisaka Andor: MAGYAR KÖZMONDÁSOK KÖNYVE – Pécs, 1890. (OSZK-MEK)

A HIVATKOZOTT NÉPSZAVA-INTERJÚT a Magyar Hang az újság címére kattintva egy mozdulattal elérhetővé teszi. A Balogh Gyula által készített interjú-szöveg vonatkozó részlete így hangzik: „Koltai Róbert tette fel a kérdést valahol, hogy miért gondolják önök, hogy az SZFE-n nem volt szó mondjuk a hazaszeretetről. Akkor én azt kérdezem, hogy a Színművészeti hány vizsgát szentelt Trianonnak a századik évforduló esztendejében? Hány fesztivált szerveztek a leszakított területeken lévő színiskolások részvételével is?” https://nepszava.hu/3091364_vidnyanszky-annyi-a-felelossegem-hogy-meg-mertem-lepni-azt-amit-eddig-senki Az interjú után Névjegy alcímmel a (szokásos) rövid ismertető az interjú-alanyról:

„Vidnyánszky Attila 1964-ben született az ukrajnai Beregszászon. Első diplomáját bölcsészként szerezte 1985-ben az Ungvári Állami Egyetemen majd két évig irodalmat és történelmet tanított. 1992-ben a kijevi Film-és Színművészeti Főiskolán szerezte második diplomáját. A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház alapító művészeti vezetője volt. 2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki. Két évvel később a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, majd igazgatója lett. 2013-tól a Nemzeti Színház főigazgatója. 2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2012-2013 között a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének igazgatója. 2013-tól 2020-ig az egyetem művészeti rektor-helyettese, 2016-tól egyetemi tanár. 2020 szeptember 1-től a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. 

https://hang.hu/kultura/2020/09/14/vidnyanszky-trianont-hianyolta-az-szfe-rol-pedig-kaposvaron-sem-foglalkoztak-az-evforduloval/