Összeragadt Benkő Péter Bibliája

Posted by

Gábor György

>A jeles színművész, Benkő Péter pennát ragadott, s levelet írt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtek apropóján. Freud legyen a talpán, miért tartotta elengedhetetlenül fontosnak levelében leszögezni, hogy „a fiatalok most a felbujtókért állnak ki. Az internacionalizmusért. Amiről nem tudhatják, mi az. Én sem tudtam fiatalon. Most sem tudom” – zárja coming outját a színész.

Rendben is volna mindez, mindenki kedvére megírhatja, mi mindenről nem tudja, mi az, például én továbbra sem tudom, hogy mi is az a Planck-állandó, nem tudom, mi a mélytengeri kagylók felszínhez kötött biológiai ritmusa, s speciel japánul semmit sem tudok. Viszont azt is közli valamiért (ezt sem nagyon tudom, hogy miért, de ebben a nagy jövés-menésben már szinte fel sem tűnik), hogy „fehér vagyok, hetero és hiszek Istenben.” Azt, hogy fehér, ránézésre is látjuk, ezt kár volt ilyen nagy csinnadrattával bejelentenie, ettől még sem nem rosszabb, sem nem jobb színész. Azt, hogy hetero, szintén kár volt bejelentenie, ettől szintén sem nem rosszabb, sem nem jobb színész, ám ha ezzel valamilyen (ki tudja, milyen és miből fakadó) frusztrációját kívánta megosztani, azzal jobb, ha nem a színházi szakmához fordul, hanem egy pszichológushoz.

Viszont ha valóban hisz Istenben, netán keresztényként, akkor ismerhetné a καθολικός (katolikus) szót, amely azt jelenti, hogy “egyetemes”, vagyis – bizonyos értelemben – a “leginternacionalistább”, a legkozmopolitább kifejezés. Pál apostolnak a Galatákhoz írott leveléből például megtudhatjuk, hogy “nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban” (3,28). Csak sajnálhatjuk, hogy a jeles színművész Bibliája épp ezen az oldalon ragadt össze, s maradt ki az olvasásból. Viszont ez már sokat elmond a színész olvasási kultúrájáról és szövegértelmezési képességéről, ami pedig már annál inkább befolyásolhatja színészi kvalitásait.