Ikrek ütközése

Posted by

Radó Iván
>2009. január 15-én, ködös, hideg időjárási körülmények között, erős széllel kombinált rossz látási viszonyok mellett, sötétben közelítette meg a mahacskalai (Orosz Föderáció-Dagesztán) repülőteret a katonai Il-76MD szállítórepülőgép, amely utasokat vitt oda. A moszkvai Cskalovszkij repülőtérről indultak. Ebből a típusból szerény 675 példány állt akkor rendszerben. Ezek ellátták a belső csapatok katonáinak, katonai felszerelésének és rakományának szállítását. Az RA-76825 gépnek a feladat elvégzése után vissza kellett volna térnie az állandó repülőtérre.

A Cskalovszkij reptéren Alekszandrov alezredes (RA-76827) a pilóta technikában régebben gyakorolt készségek helyreállítása érdekében instruktori feladatot is ellátott a fedélzeten. A Cskalovszkij – Mahacskala útvonalon végzett repülést az Il-76MD repülőgép személyzete a következőképpen hajtotta végre: a gép parancsnoka Dobrovolsky őrnagy volt, a pilóta-oktató Alekszandrov alezredes, a gép navigátora Kiseliszov őrnagy volt.

Mahalacska repülőtér

A Mahacskalából visszafelé készülő gép parancsnoka, Dubankov alezredes Nyizsnyij Novgorod irányába indult volna tovább. Ekkor Alekszandrov alezredes legénysége már a Mahacskala repülőtérre tartott. A repülőgépet Dobrovolsky őrnagy vezette a bal ülésből. (Az nem derül ki, hogy ki volt a navigátor és, hogy ki volt az érkező gépen a 4. személyzeti tag).

A tényleges bonyolult időjárási helyzet kezdetét és kialakulását a köd képződése jellemezte, amely miatt a látótávolság 2000 m-ről 300-350 m-re csökkent, a pályafények legfeljebb 800 m-ről voltak láthatók (RVR=Runway Visual Range=magas intenzitásra kapcsolt fények esetén). Dubankov alezredes a 2-es (B) gurulóút mentén a várakozási pontig (holding point) kapott engedélyt, azonban annál tovább gurult és a közelebbi várakozási pontig (short holding) gurult. Az irányítás tájékoztatta az induló gép személyzetét arról, hogy az érkező forgalom milyen távolságra van és várakozási utasítást adott. Dubankov visszajelezte, hogy a holdingnál állnak, de valójában előrébb álltak, így 41 m. helyett csak 29 m-re voltak a pályától, ami amúgy elegendő is. A személyzet kikapcsolta a guruló fényszórókat inkább bajtáriasságból, mint kötelezően. Ekkor 400 méteres látótávolságot mértek.

Az RA 76825 még épen

Alekszandrov alezredes legénysége új időjárást kapott: felhőtakaró (8 értékre osztják) 6-os (10 pont), annak alsó határa 120 m., az RVR 2000 m., köd, ami megfelelt a legénység képzettségi szintjének.

A függőleges látás közben 80 méterre csökkent. Ez viszont már nem felelt meg Alekszandrov alezredes képzettségi szintjének. A 14-es pályától 13 km.-re Alekszandrov alezredes azt a parancsot adta: “fényszórók ki, de ne kapcsolja be”. Értelmes pilóták (ma már nem divat, pedig a természeti törvények nem változtak) ködben nem használják a fényszórókat, mivel az csak árt a helyzetnek (tessék kipróbálni autóval: fényszóró használata ködben, radikálisan csökkenti a látást). 40 m. repülési magasságban a gép navigátora emlékeztetett a fényszórók bekapcsolásának szükségességére, de nem kapott rá parancsot. A szél miatt az oldalirányú eltérés elérte a 4,5º-ot. A repülőgép a leszállópálya bal oldalán (oldalsó határától 1 m-re) landolt. A kigurulás 8. másodpercénél a gép a bal szárny félszárnyával ütközött a 76825 pilótafülkéjével. Itt nagy szerepe volt a gyorsan mozgó gép dinamikus és az álló statikus helyzetének. Az ütközés következtében az RA-76825 pilótafülkéje megsemmisült és kigyulladt. Az RA-76827 szárnyán tűz keletkezett. Miután 744 m. hosszan még gurult a földön, a pályával párhuzamosan megállt. A személyzet és az utasok (31 fő) sértetlenül elhagyták a repülőgépet.

Az Aeroflot gép a baleset után

A repülőgépek ütközése a következő veszélyes tényezők csoportjainak megnyilvánulása miatt vált lehetővé:

  • hiányosságok és szabálytalanságok a Mahacskala repülőtér meteorológiai munkájában, elkésett és nem pontos adatok közlése,
  • a leszálló gép parancsnoka megsértette a repülés módszertanát, éjszaka leszállva, fényszórók nélkül közlekedett, holott 40 méteren már a nagyfényt be kellett volna kapcsolni, illetve előbb, de a navigátor figyelmeztetésére végképp,
  • az induló repülőgép parancsnoka megsértette a rádiókommunikációs szabályokat, amelyek abban nyilvánultak meg, hogy nem tájékoztatták az irányítást gépük valós helyzetéről,
  • kizártnak tartom, hogy a leszálló gép valamilyen mértékben el ne hagyta volna balra a pályát.

A várakozó repülőgép 4 fős személyzetét az ütközés megölte, a másik gépen tartózkodókon karcolás sem esett. A leszálló gép kijavítva forgalomba állt, a másik helyreállítása reménytelen volt.

Címkép: A javíthatatlan