Kisérleti tanköztársaságot alakítottak az SZFE hallgatói

Posted by

Hétfőn sajtóértekezletre hívták az újságírókat a Vas utcában. Vendéglűátásról is gondoskodtak: gyümölcs volt és ásványvíz. Bejelentették: megnyílik a 2020-21-es tanév. Ezt Upor László lemondott rektorhelyettes hivatalosan is megnyitotta. Upor – háta mögött az egyenpólóba öltözött hallghatókkal – elmondta, hogy „a nem hallgató hallgatók” nem adják fel követeléseiket, az egyetem közössége továbbra is ragaszkodik az autonómia helyreállításához. Kísérleti tanköztársaságot alakítottak, melynek kereteibe ugyanúgy beleférnek a hagyományos oktatási egységek, a zárt és nyitott kurzusok, mint kreatív és a társadalmi helyzetre, illetve az egyetemre és a történelmére reflektáló akciók. Ezt nem valamiféle kompromisszumnak gondolják. hanem remélik, hogy a jövőre érvényes mintának bizonyul majd.„Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk – minden ellenkező híreszteléssel szemben az vagyunk -, és az is akarunk maradni” – mondta.
Novák Eszter a lemondott vezetőség nevében mondott tanévnyitó beszédet. A kormány által az egyetemre eröltetett úgynevezett modellváltásból három dolog biztosan hiányzott: szakértelem, emberség és tisztesség. Az oktatók és hallgatók nem akarják befogni a szájukat – mondta. „A művészetnek az a dolga, hogy beszéljen, az a felelőssége, hogy ne hallgasson”

„Sem a ránk erőltetett vezetőket, sem a fejünk felett meghozott döntéseket nem fogadjuk el” – hangzott el a hallgatók nyilatkozata. Épp ezért továbbra is fenntartják a blokádot, és az oktatás hagyományos keretrendszeréből kilépve köztársaságot alapítanak. „A köztársaság valutája az elfoglaltság lesz”, amiről mindenki önmaga dönthet, hogyan használja fel: a klasszikusnak számító oktatási egységektől kezdve az egyetemi blokád fenntartásában végzett munkáig minden ugyanolyan értékes tevékenységnek számít majd. A hallgatók szerint a művészet természeténél fogva tükröt tart a mindenkori fennálló rendszernek, mindenképpen aktuális. A most kialakulóban lévő köztársaság egy kísérlet arra, hogy a tanszabadság jegyében intézetek, szakok és órák kötelékei nélkül alkothassanak együtt a hallgatók. „Alkotóközösség vagyunk, így nincs szükségünk órarendre, jelen vagyunk, így jelenléti ívekre sincs szükségünk”.