Csíkok az égen

Posted by

Ács Gábor
>Most még csak százhúsz darab van az égen, de mi lesz akkor, ha majd sikerül a tervezett 50 ezer? Ezt a kérdést tette fel a kereskedelmi műholdak mozgását ábrázoló képe publikálásakor a díjnyertes magyar asztrofotós, Schmall Rafael. A Zselici Csillagpark fotográfusa az univerzumfotózás legrangosabb nemzetközi versenyén nyert az egyik kategóriában.

A megmérettetést a Greenwichi Királyi Múzeum szervezte, Insight Investment Astronomy of the Year 2020 elnevezéssel. Schmall Rafael az Ember és az Űr nevet viselő kategória első helyét szerezte meg. A siker értékét növeli, hogy Francsics László tavalyi összetett első helye után másodszor kerül hazánkba a rangos elismerés.

Kereskedelmi műholdak látszanak a csillagos égen a díjazott fotón. A Föld közelében keringő mesterséges égitestek mozgása sokkal gyorsabb a csillagokhoz képest, ezért hosszú expozíció esetén a fényes csíkokat húznak az univerzumban ragyogó csillagok elé.

A földközeli pályák már most telítettek, túl sok műhold mozog egyszerre szűk helyen, épségüket a bolygónk körül keringő űrszemét is veszélyezteti.

Schmall Rafael felveti a kérdést, hogy ha már most pályaszűkében vannak a műholdak üzemeltetői, mi lesz akkor, ha megsokszorozódik a mesterséges igetestek száma? A Starlink műholdak száma jelenleg 120 körüli a fotós szerint, amit 50 ezerre terveznek növelni.

euronews