A szabad hang – kikapcsolva?

Posted by

Arató András

>Bekövetkezett az, amire józan ésszel számítani nem lehetett, ám meglepődni rajta ugyancsak nem lehet. A Médiatanács nevű egypárti politikai szervezet úgy határozott, hogy ismét kísérletet tesz Magyarország utolsó jelentős kormánykritikus és független rádiójának elnémítására. Ehhez a frekvencia szerződés jogszerű meghosszabbításának a jogszerűtlen elutasítását választották eszközként. Hivatkozásuk a sorozatos törvénysértésre nem állja meg a helyét, hiszen a Klubrádió 19 éves működése során sohasem bírságolták meg számottevő összeggel. A rádió és a hatóság kapcsolatára inkább a Médiatanács sokszoros törvénysértése a jellemző, amit jogerős bírósági ítéletek sorozata támaszt alá.

A Klubrádiónak több százezer hallgatója van, közülük sokan egyetértenek a gondolkodásmódjával, mások meg nem, és ez így is van rendjén. A Médiatanács akciója a műsor hallgatóinak tömegét sújtja. Tettük súlyos merénylet a sajtószabadság, a média sokszínűsége ellen, élő cáfolata a létező demokráciáról szóló kormány-nyilatkozatoknak.

A Klubrádiót, más kritikus médiumokkal együtt a kormány és csatlósai kiszorították a kommunikációs piacról, ám a közönsége oly fontosnak ítélte meg a működését, hogy hazánkban példátlan módon adományokkal, egy évtized alatt másfél milliárd forintnyi támogatással biztosította a rádió fennmaradását. A frekvencia megvonása a civil társadalom elleni támadás is!

A hatalomnak ez a lépése jogellenes, erkölcstelen, ugyanakkor intellektuális mélypont, végtelen ostobaság is. Ezzel a döntéssel a kormány elveszti az utolsó hivatkozási pontot a hazai médiaszabadságról, a mai naptól nem mondhatja, „de hiszen a Klubrádiót (is) hallgathatja bárki!” A magyar külügyminiszter és más kormányzati szereplők az elmúlt években kimúlt vagy kormányzat-szolgálatba fordult médiumokról rendre azt nyilatkozták, hogy azok magánbefektetések, egy demokráciában nincs ezekbe beleszólása a kormánynak. És most íme egy olyan eset, amikor kizárólag kormányzati döntés vezethet egy szabad rádió elhallgattatásához!

A döntés visszavonása nemcsak a Klubrádió sokszázezres hallgatóságának a követelése, hanem még a kormánynak is alapvető érdeke – lenne.

A rádió közönsége, munkatársai és vezetői minden jogi és nem jogi eszközt igénybe vesznek a jogfosztás megakadályozása érdekében!

A szerző a Klubrádió elnöke