A nem létező 100 milliárd

Posted by

Tüttő Kata  

>Nagyon nyugtalanító, hogy miközben ma is rekordot döntött a napi fertőzöttek száma, a gazdasági válság hatásai Magyarországot az európai átlagnál is jobban sújtják, akkor a miniszterelnök – mondjuk elegánsan – meglehetős felületességről tesz tanúbizonyságot. A főpolgármester feltette a kormányfőnek a jogos kérdést, ami sokakat foglalkoztat: lesz-e végre tömeges ingyenes tesztelés, ha már a kormány által felkért szakértők is ezt javasolják. Erre jött a ma reggeli Orbán-interjúban a válasz(?): van Budapestnek 100 milliárd megtakarítása, hát költse el azt válságkezelésre.

Szeretném hinni, hogy a válságot nem ezzel a „szakértelemmel” kezeli a kormány, mint ahogyan Budapestről nyilatkozik a kormányfő – mondjuk a munkanélküliek száma, a nehéz helyzetbe került kisvállalkozások kilátásai, a GDP előrejelzések, az inflációs adatok, az egészségügy állapota alapján azért nem vagyok optimista, de … meglátjuk.

Ami Budapestet illeti, a miniszterelnököt alighanem súlyosan félrevezették. A fővárosnak ugyanis nemhogy 100 milliárd forint szabad forrása nincs, hanem ennél is nagyobb kieséssel kell megküzdenie, jelentős részben a kormány döntése miatt. A város egyetlen helyben maradó adóbevétele, az iparűzési adó, a válság miatt önmagában is várhatóan jelentősen csökken, ezt tetézi a kormány azzal, hogy ezt az egyetlen itthagyott bevételt is megdézsmálja, hiszen úgy döntött néhány hónapja, hogy több mint 30 milliárdot von el belőle évente, miközben a közösségi közlekedés vesztesége is várhatóan 30 milliárd forinttal nő, a jegyértékesítési bevételek feleződése miatt. Azt a várost sarcolja tovább a kormány, ahonnan az itt megtermelt adóbevételek 97(!) százalékát vonja el a központi költségvetés.

A miniszterelnök tehát azt a pénzt kéri számon a főpolgármesteren, amit maga vett el tőlünk, budapestiektől. Ha a miniszterelnök valóban segíteni akarja a budapesti válságkezelést, a félrevezető és felületes nyilatkozatok helyett lenne rá sok lehetősége. Pár példa erre:- a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz által is megszavazott döntés értelmében: ne adóztassa továbbb Budapestet, ne vonjon el szolidaritási adónak címkézett, de látványsportra költött milliárdokat tőlünk. (Szerintünk Semjén Zsolt vadászati kiállításánál is van ma legalább 1000 fontosabb ügy.)- ne zárja ki az ellenzéki önkormányzatokat a kormányzati támogatásokból.

Haladéktalanul módosítsa úgy a Kisfaludy-programot, hogy az abból származó támogatásokból a budapesti turizmusban és vendéglátásban működő vállalkozások ne legyenek kizárva- Végül, és talán ez a legnagyobb tétel: az Európai Unió által Magyarországnak szánt újjáépítési támogatásról ( itt több ezer milliárdról beszélünk) az önkormányzatok bevonásával döntsön, hogy tényleg a bajba jutott emberek és vállalkozások talpraállását segítse. A budapestiek pont azt várnák el az egyre súlyosbodó járvány és gazdasági válság idején a miniszterelnöktől, mint amiről ő maga beszélt reggeli rádióinterjújában: „kellő komolyságot”, tényeken alapuló döntéshozatalt. Ezt már csak utóiratként jegyzem itt meg, hogy hazudozhatnak százmilliárdos félretett pénzekről, én benéztem minden szekrénybe, felhajtottam a szőnyeget, pénzt nem, csak rengeteg adósságot találtam, amit ez a kormány és a főváros korábbi vezetése együtt halmozott fel.

Fidesz kormány alatt, egy fideszes városvezetés hagyta szétrohadni a város útjait, hídjait,felüljáróit, vízcsöveit, hagyta kiszáradni a fáit, miközben gombamódra szaporodtak a stadionok. Hiszen, ha volt több tízmilliárd megtakarítás, akkor kérdem én miért hagytak itt 3 millió négyzetméter borzalmas állapotú utat? Ha volt itt pénz, akkor miért hanyagolta el a korábbi városvezetés a hidakat és felüljárókat, a mostanra befejezett vizsgálatok azt mutatják, hogy a több száz budapesti felüljáró sokkal rosszabb állapotban van, mint kellene lennie azért, mert az elmúlt 10 évben nem költöttek szinte semmit a fenntartásra, korrózióvédelemre.

Akkor kérdem én, Tarlós István szándékosan hagyta, hogy megegye a rozsda a hidakat és felüljárókat? Ha tényleg volt megtakarítás, akkor miért van az, hogy több száz kilóméter vízcsövet kellene azonnal cserélni, naponta jönnek a képek a rossz állapotú vezetékekről és mindennaposak a csőtörések. Azt állítják, hogy az előző vezetés szándékosan veszélyeztette Budapest biztonságos vízellátását? Ha volt szabad pénz a számlán, akkor direkt hagytak több ezer fát kiszáradni, megbetegedni? Nem, nem gondolom, hogy Tarlós István szándékosan hagyott mindent pusztulni. Nem, az igazság az, hogy a kormány kifosztja a budapestieket, elviszi gyakorlatilag az összes általunk befizetett adót és még annyit sem hagy itt, hogy az utak, hidak és a közösségi közlekedés fenntartására elég legyen. Nem Olimpia lesz itt, hanem offroad világbajnokság…😢persze csak akkor, ha hagyjuk. A csatolt képek azt a 100 milliárdot illusztrálják amiről szó van, csak éppen nem megtakarítás, hanem adósság formájában.

A szerző Budapest főpolgármester-helyettese