Megáll az ész

Posted by

Balogh S. Éva a Hungarian Spectrumban felidézi azt, hogy 2010 és 2013 között az Orbán rezsim már nekiment a Klubrádiónak. > Három teljes éven át tartott a kűzdelem. Az Orbán kormány különböző jogi trükökkel akarta megfosztani a független rádiót jogos frekvenciájától. Aztán 2013 márciusában fellélegezhettünk – emlékeztet a szerző. A magyar jog szerint a 92.9 FM frekvencia jogos tulajdonosa a Klubrádió, nem kell újra és újra igényelni azt. S ha lejár az engedély, elég csak bejelentenie, hogy továbbra is használni kívánja.

Hát most más történt. 2021 februárjában a rádiónak ismét versenybe kell állni saját frekvenciájáért, s ha veszít, akkor utána csak online folytathatja a működését. Az ürügy átlátszó. A médiahatóság szerint túl hangosak a rádió hirdetései és nem tartják tiszteletben azt, hogy bizonyos témák nem gyerekeknek valók. Nos, hirdetések nem nagyon vannak. A cégek félnek a független adó támogatásától. A műsorok között nincs olyan, amit nem hallhatna egy gyerek. Legfeljebb azt kifogásolhatják, hogy a fiatalkorú olyat hall, ami ellentétes a Párt vonalával.

Tüntetés a Klubrádióért 2012 január 22-én

A magyarokat gyakran vádolják azzal, hogy minden kormánydöntés mögött személyesen Orbán Viktort látják. Miniszterelnökként hogyan lenne ideje minden apróságra figyelni? Pedig van. Képes például azzal törődni, hogyan pucolják ki a tenisz szövetséget – miként azt nemrég Lázár Jánostól megtudhattuk. Nincs kétségem, hogy Orbán áll a médiahatóság döntése mögött. Mint 2010 és 2013 között. Akkor nagy ügy volt. Végül Neelie Kroes, a digitális ügyek európai biztosa elérte, hogy a kormány visszavonja a döntését.

Most Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa már az interneten jelezte, hogy a lépés újabb bizonyítéka annak, hogy a kormány nyomást gyakorol a független médiára. Hozzátette, hogy folyamatosan felelőségre vonja majd Orbánt és kabinetjét. Szóval elkezdődött. Őszintén nem értem az időzítést – írja Balogh S. Éva. Ott van a növekvő elégedetlenség az országban. Az index-ügy, az SZFE diákok akciója, amely akár megnyithaja a kaput további diákmegmozdulások előtt. A közalkalmazottak háromnapos figyelmeztető sztrájkot szerveztek, a tanárok elégedetlenek. Megjelent a koronavírus járvány második hulláma. A gazdasági helyzet romlik. Nő a munkanélküliek száma, az infláció emelkedik.

Minden arra mutat, hogy a Klubrádió elleni akció irracionális. De, állapítja meg a szerző, bizonyos személyek (Iványi Gábor, Gyurcsány Ferenc) és intézmények ellen olyan gyűlölet él Orbánban, hogy képes elveszteni a józanságát.