Hírgyár épül a senki földjén?

Posted by

 Zöldi László

A jelek arra utalnak, hogy az Indextől távozott nyolcvanvalahány újságíró betartja ígéretét. Készül a Telex.hu. Az új cég arca Munk Veronika, az Index volt főszerkesztő-helyettese, aki a nyilvánosság fórumain magyarázza, mire számíthatunk. Két megjegyzésén tűnődtem el. Az egyik így hangzott: „Akkor tudunk pártatlanok lenni, ha mindenkivel szemben egyformán vagyunk kritikusak.” A másik pedig ez: „Nagy szerkesztőséggel indulunk, ami lehetővé teszi, hogy minden fontos hírről beszámolhassunk.” (ATV, 20.09.07.) Alighanem távozásuk két okát fogalmazta meg.

Az Index üzemeltetői soknak tartották a százfőnyi gárdát, kevesebb újságíróval is beérték volna. Az érintettek nem akarták leselejtezni önmagukat, inkább a távozást és együtt maradást választották. Mindazonáltal a Telexet már kevesebben csinálják. (Néhányan más szerkesztőségben helyezkedtek el, mások megcsömörlöttek az újságírástól.) Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy annyian építik az új hírgyárat, amennyiből három hírturnusra telik. Az online ugyanis azt jelenti, hogy az újságnak nincs lapzártája. A világ digitális falunyira szűkült, és ha például éjszaka van nálunk, az Egyesült Államokban épp zajlanak az események.

Az már persze szakmai kérdés, vajon minden turnusban szükség van-e 15-20 újságíróra. Félő, hogy 45-60 szakember nélkül nem lehet hírgyárat működtetni. Nélkülük nem lehet utánajárni egy eltitkolt információnak. (Egy angolszász meghatározás szerint hír az, amit el akarnak titkolni.) Nem lehet az állami hírügynökség eltorzított híreit pontosítani. Nem lehet olyan címet adni nekik, hogy minél többen kattintsanak rájuk. Nem lehet alternatív hírforrással kecsegtetni a digitális bennszülötteket, van belőlük néhány százezer. Ha ezt az újjászervezett Index vezetői nem veszik tudomásul, akkor meg vannak számlálva a (hó)napjaik.

Bár a Telex vezetői tisztában vannak ezzel, mégse ígérhetem, hogy az Index helyett az ő portáljukat részesítem előnyben. Abban különbözöm a régi Index elkötelezett olvasóitól, hogy minden héten ki kell választani 21 ütős gondolatot a Lefülelt mondatok című rovatba. Ez csak akkor lehetséges, ha a betűtengerből kihalászom őket. Ehhez sokat kell olvasni. Ha ránézek a monitor legfelső sorára, ezt a menüt látom: Facebook, YouTube, Index, Origo, Mandiner, Hvg, 24, 444, Pesti Srácok, Délmagyarország, Kisalföld, Borsod Online, Szabolcs Online, Hajdú Online, ATV, Azonnali, HírKlikk, Mérce. A szélen maradt még hely, ide fér majd a Telex.