Készüljetek! Készüljetek!

Posted by

Fábián András

Orbán Viktor pénteki igehirdetésén a következőket mondta: “Mindig meg is lepődnek a nyugat-európai miniszterelnökök, amikor erről beszélgetünk, hogy mondom: igen, egymillió-nyolcszázezer ember leül a konyhába az asszonnyal, az emberrel vagy a gyerekkel, maguk elé húzzák a kormány kérdőívét, és nem elküldik a fenébe, azt mondják: na, nézzük, mégis miről is van szó?”

Arra kérem a kedves olvasókat, hogy szánjunk rá időt és próbáljuk meg együtt kielemezni ezt a több mint fennhéjázó, ám sok információt hordozó egyetlen mondatot. Mindenképpen és mindenekelőtt szögezzük le a legfontosabbat: Orbán Viktor látszólag elégedett az ő és bűntársai teljesítményével. A „nyugat-európai miniszterelnökök” (akik között a V4-ek természetesen nincsenek ott!) viszont legfeljebb csak meglepődhetnek. Jé! – ámulnak a nyugat-európai miniszterelnökök – Hát így is lehet?!

Később a járvány és a határzár kapcsán tette hozzá a kedves vezető, már-már szerényen, hogy: “…majd néhány nap múlva azt fogják csinálni, amit mi”. Ez magától értetődik, hiszen így helyes.

Visszatérve a kiindulási pontunkhoz, tudnunk kell, hogy mielőtt ez az 1,8 millió ember leült volna az asztal mellé, még volt egy kis bizonytalanság: először bizonytalanul 1,7-1,8 millió hangzott el, de aztán maradtunk a magasabb számnál. A cseppnyi bizonytalanság azt sugallja, hogy valójában gőze sincs a miniszterelnöknek, hogy hányan küldték vissza a papírjaikat. Az viszont már most világos, hogy ez volt minden idők második legsikeresebb konzultációja, amit a hatalomra ácsingózó ellenzék mindenféle piszkos trükkel megpróbált ellehetetleníteni. Postaládából való kilopás, erőszakos gyűjtőakciók és széttépett ívek jelzik az útjukat (Halász János). Minden bizonnyal ezért is nem tudhatta pontosan a kormányfő, még három nappal a beküldési határidő után sem, hogy mennyi az annyi. Még a végén a szaván fognák t, aki – mint tudjuk – sosem szokott hazudni.

Aztán itt van például mindjárt a kijelentés második fordulata. Minden nagykorú magyar állampolgár kapott ilyen levelet a kormánytól. Tételezzünk fel egy öt tagú családot, két 18 éves és egy 16 éves gyerekkel. Ez négy darab papíros. Most akkor, ha leül az egész család, akkor csak egy ívet töltöttek ki ők négyen plusz a kicsi és azt küldték vissza? Vagy egyet kitöltöttek közösen a családfő elvárásai szerint, aztán a többiek lemásolták? Aztán ott vannak a nyugdíjas otthonok. A kisöregeknek volt-e más választása, mint kitölteni és leadni az intézményvezetőnek? De ez már – belátom – a szőrszál hasogatása.

Minden esetre a hataloméhes ellenzéknek leadott makulatúra is tetemes mennyiségűre rúg. Bárki láthatta azokon a fényképeken, amelyeken Hadházy László éppen beszámol a helyzetről. Mert itt van rögtön a következő dilemma a miniszterelnök számára. Nem tudhatja, mennyi is lehet az a sok-sok összegyűjtött, újrahasznosításra váró papírhulladék, ami ott tornyosult Hadházy doktor mögött. Ő ugyanis óvatosan kerülte a számokat, ami ugyancsak rejtett akna a kormányzati propagandának. És ki tudja, mennyi van még más pártoknál. Nehéz így a felelős magyar kormánynak megalapozott döntéseket hozni. Igaz, hogy a 444.hu véleménye szerint a 15 kérdés közül a nyilvánvalóan aljas és/vagy hazugságot sulykoló kérdések száma: 5, az evidenciákra rákérdező kérdések száma: 2. Azt meg nem is tudjuk, hogy vajon mely döntéseivel nem várta meg a kormány a nép által javasolt megoldások beérkezését, ráadásul akkor még az interneten számolatlanul generált „válaszokról” nem is ejtettünk szót. Egyetlen gépről ugyanis korlátozás nélkül akárhány „kérdőívet” ki lehetett tölteni.

Jó. ne legyünk naivak. Tudjuk, hogy pont magasról tesznek rá, mi és mennyi jön be, hiszen az egész a látszólagos és propagált támogatottságról szól. A Rogán-fiúk és Orbán pontosan tudják a számokat. Azt azonban folyamatosan demonstrálni kell, hogy milyen sokan állnak Orbán, a pártja, a kormánya és a politikája mögött. Vagyis az egész csupán színjáték, aminek a valósághoz semmi köze.

A harcos optimizmus a plebsznek szól. Értelmes ember maximum bosszankodik rajta, hogy durván 7,8 millió választóra fejenként (hivatalosan) elköltöttek 240 forintot, összesen 1, 8 milliárdot. Ebből a 25 százalékos válaszadással állítólag hasznosult 474 millió forint, kuka 1 milliárd 306 millió. A MÉH-ben biztosan nem fognak ennyit adni érte. Az interneten generált válaszokról most megint nem szóltunk.

Miért is fontos ez most nekünk? – teheti fel joggal a kérdést a nyájas olvasó. Vannak ugyanis a „legsikeresebb” mellett más, apró történések is a belpolitika háza táján. Simicska már 2015-ben, az előző választások előtt lepattant Orbán mellől. Látványos sasszé volt. O1G. Vitte a vagyont, elbújt, talán Amerikában. Elévülési idejét tölti. Lázár János ugyancsak kilépett a kormányból. Kirúgták? Maga akarta így? Most minden esetre csupa olyan dologgal foglalkozik, aminek a politikához látszólag semmi köze. Ő is elévül éppen. Navracsics finoman elhatárolódik az Orbán kormánytól és az állampárttól, mert az ízléséhez képest tőle már túlságosan jobbra tolódott. Rogán Antal nagy publicitás mellett elvált. Cili asszony vitte a gyerekeket a lakást és a közös vagyon nagyobbik részét, amelynek összeharácsolásában neki volt kisebb része. Gyorsan produkáltak neki még egy udvarlót is, hogy hihetőnek tűnjön a történet. Mészáros is dobta Mészárosnét. Bea asszony is viszi a vagyon rá eső részét. Abból, ami a strómankodás fejében az ő hasznuk volt. Tán már ott is áll készenlétben egy stramm, kisportolt, izmos playboy. Az Orbán vagyon átjátszása apára, fivérekre, nejre, lányra, vőre közben ugyancsak változatlan intenzitással folyik. Menekülnek már, csomagolják a putyerkát.

És akkor jön az az ostoba közvéleménykutatás, hogy Karácsony Gergely de még Márki-Zay Péter is megelőzte népszerűségében Orbán Viktort. Hát tényleg ne legyen az ember sík ideg?! Nem elég nekünk, hogy nyakunkon a vírus és vele együtt az államcsőd réme fenyeget?! Belarusz, Lukasenka, Minszk. Ájvé!

Orbán látja is a bajt. Harcra készül. A zsidózó Vidnyánszky már ellenséges erőket, hadseregeket vizionál, a háttérben nemzetközi támogatással és kormánybuktató szándékkal. Gondolom együtt érti ezalatt a „háttérhatalmakat” és a már lejátszott nyugatot, amely előbb-utóbb kénytelen lesz belátni Orbán igazát. Lehet, hogy mégsem? A harci kürt is felharsant, csatába hívva a híveket. Állig fegyverben várja Orbán – a vírust. Azért az öregek haláláért való felelősséget előbb gyorsan rátestálja a fiatalokra. Ez nem az állam és a kormány felelőssége, ezt üzeni. Közben azonban már a had is állig áll a fegyverben. Új tankok, tarackok, rakéták, harci helikopterek, modern tűzfegyverek özönlenek a sereghez. Ugyanezt nem mondhatjuk el az élőerőről, de már készülnek a tartalékosokat (?) mozgósító tervek, nyugtat meg a főkatona.

Aztán hogy végképp ne legyenek kétségeink arról, hogy ha kell, Orbán akár erőszakkal is megtartja a hatalmát, ott az a hirdetés a Nemzeti Sportban. „Megértjük, hogy mi magunk vagyunk a legendás felmentő sereg, akikre vártunk.””… megvédjük magunkat és együtt emelkedjünk fel; hogy együtt építsük a közös jövőt és az új korszakot. Ott vagyunk a győzelem kapujában, és következő nemzedék feladata a döntő ütközet megvívása… Adódjatok össze és készüljetek, minden nap készüljetek!” Mindehhez két és fél szuronyos-rohambilis magyar baka az első háborúból. Kiadó: Alapjogokért Központ – keszuljetek.hu. Hogy kinek szól az üzenet? Természetesen a 2006-ban már sokat próbált B-középnek. Ők ugyanis nem járnak színházba, és nem olvassák a 444.hu-t, de még a sajtószabad 168 órát vagy az Indexet sem. Ők a Nemzeti Sportot olvassák.

Címkép: Gomba rajza – Ámen