Mire kell a pénz?

Posted by

Swan Edgar
>Kezdődik a tanítás, talán sok gyerek életében az első év, amikor várják ezt a napot. Hosszú és zavaros volt a tavaszi őrület óta eltelt időszak. Nem csak nálunk, minden más országban is. Remélem, meg tud kezdődni a tanítás, és senkinek semmi baja nem történik. Elég volt már a bajokból, bőven sok is lett hirtelen.

A tegnapi nap sem múlt el események nélkül. Kiderült, hogy nem csak az Iványi Gáborék fenntartásában lévő intézményektől vonja meg a támogatást jó kormányunk – az idén még megkapják az eddigi támogatás felét, jövőre egy fillért sem -, hanem az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy művészeti iskolájától is. Esetükben mindössze évi 17 millió forintról van szó, ennyi plusz támogatást kaptak. Ennek a felét – 8,5 milliót – vesz most el a kormány, jövőre a másik 8,5 milliót is. Kell a járvány elleni védekezésre. Vagy a vadászati kiállításra. Focisták bérére. Katonai gépnek hazudott kormányzati luxusrepülőre. Stadionokra. Sportrendezvényekre. Tízszeres áron beszerzett lélegeztetőgépekre. A multiknak, az egy darab oligarchának és a strómanoknak adott milliárdok kipótlására. Parókiaépítésre. Templomtorony fényezésre. Lówellnessre. Kisvasútra. Szavazatvásárlásra. Mindenre. Bármire. Csak a leszakadóknak, az esélyteleneknek ne jusson segítség. Ahogy Iványinak, L. Ritók Nórának is felajánlották: ha nem képesek működtetni az intézményt, átveszi az állam. Hát nem csodás? De. Átveszi, aztán átadja az egyháznak. Onnantól azonnal lesz állami támogatás dögivel. Ez a módi. Észrevesszük, mit csinálnak ezek a szemétládák? Észrevesszük elegen? Értjük? Elég sokan értjük, miről szól ez?

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése. A tanárok maradnak, ameddig reményt látnak arra, hogy taníthassanak. A fiatalok mellett akarnak maradni, ameddig tehetik. Színművészetire nem megy ötletszerűen az ember. Az többnyire egy életre szóló álom. Egy fiatal ember álma. Sok fiatal álma. Éppen úgy kell ez az álom a hatalomnak, ahogy a lecsúszó, roma és nem roma gyerekek esélye a méltó életre.

Sérült lelkű, beteg erkölcsű emberek foglalják el azokat a helyeket, ahol semmi keresnivalójuk nem lenne. Elfogy lassan a levegő. Már nem csak a szomszédra rúgják rá az ajtót trágyaleves bakancsok, hanem mindenkire. Egyenként. Nem lesz kivétel. Már most sincs kivétel. Aki olvasta a Gyűrűk urát, az tudja, miről beszélek. Aki nem olvasta, az kezdje el ízlelgetni a szót: Mordor.

Miközben ez itt és most történik, Orbán Viktor a Bledi Stratégiai Fórumon:

A miniszterelnök moderátori kérdésre elmondta: Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc: “Azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat a liberális nézetekkel szemben”. “Azért harcolunk, hogy ne csak egy, mindenki által elfogadott szemszögből vizsgálhassuk az európai intézményeket és politikát, és lehessen vitázni olyan fogalmakról, mint a család, nemzet, kulturális hagyományok, vallás és migráció” – magyarázta. A kormányfő aláhúzta: a magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz, és megfelel a demokrácia európai követelményeinek. (MTI)

Meg kell cáfoljam a csútit. Itt nem harc zajlik. Ha az zajlana, rohamrendőrök védenék a dagadt valagát. Ha harc zajlana, már lemondott volna minden akadémiai tag, az egyetemek oktatói és diákjai felálltak volna, az önkormányzati dolgozók, az egészségügyi dolgozók, a tűzoltók nem vennék fel a munkát. Itt nem harc van, hanem mészárlás.

Azt már tudjuk, tudhatjuk, mert maga a zsarnok mondta: minden meccs addig tart, ameddig ő nem győz. Hamarosan le lehet fújni a mérkőzést. De a játéktérről nincs többé mód elvonulni. Nem lesz hol és nem lesz kivel ünnepelni a győzelmet.